Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Моркови - консумирайте редовно

Учените от Холандия твърдят, че консумацията на моркови може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, като при това най-полезни са жълтите моркови.
Учените са провели дългогодишен експеримент, при който са наблюдавани доброволци, разделени на две групи. Хората от едната група ежедневно са консумирали минимум 25 грама моркови, а при втората група в дневното меню въобще не са включвани моркови.
Изводите от различни изследвания сочат, че употребяващите ежедневно моркови много по-рядко страдат от сърдечно-съдови проблеми.
Медиците са на мнение, че това се дължи на каротеноидите заради техните антиоксидантни качества. Учените отделят внимание и на полиацетилените в морковите, защото една от научните хипотези е, че именно тези фитовещества подтискат образуването на злокачествени
тумори в червата.
Морковите могат да бъдат оранжеви, жълти, розови, виолетови и дори бели. Цветът им зависи от съдържанието на антоциана и каротина в тях. В сортовете с оранжево-червен цвят преобладава каротин, а във виолетовите антоциан.
У нас вече се предлагат различни по цвят моркови, макар и най-често срещани да са оранжевите.