Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Водорасли против високо кръвно

Много пъти сме казвали, че преди да вземем лекарства срещу някоя "болка", трябва да помислим, че храната може да бъде най-добрият лек. Това за пореден път доказват и учени от Изследователския център в Дъблин, които са стигнали до извода, че редовната употреба на водорасли помага за нормализирането на високото кръвно налягане. И няма никакви противопоказния освен при бременност или индивидуална непоносимост към елемента йод.
След много проучвания на водораслите нори, учените смятат, че консумацията им влияе благотворно на сърдечно-съдовата система. Водораслите са богати на минерални вещества: фосфор, йод, магнезий, калий, но в случая най-важна роля играят биоактивните пептиди, които притежават мощно антиоксидантно действие. Именно тези пептиди оказват на кръвоносните съдове аналогично действие на това, което се постига с много от съвременните медикаменти за понижаване на високото кръвно.
Както повечето храни с водорасли и тези с нори съдържат растителни протеини, минерали, витамини, предимно А и С. Те подпомагат борбата със заболявания, които се дължат на йододефицит, засилват имунната система, полезни са при атеросклероза и не на последно място - при наднормено тегло.