Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Шипки

Шипката е добре познато растение както у нас, така и по света. Редно е във всеки дом да присъстват плодове от шипка, чай, а защо не и други шипкови продукти. Наближава времето, когато всеки може да си набере шипки, още повече, че вече е важно дали районът, в който расте този безценен плод, е екологично чист.
Най-добре е шипките да се берат през месец септември и да не се чака пълното им узряване, защото в този момент те са най-богати на витамин С. Когато са готови за бране, плодовете на шипката придобиват яркочервен цвят. В по-късен период, когато омекнат и станат тъмночервени, шипките не са така богати на този важен за човека витамин.
Пресният плод на шипката превъзхожда всички останали форми – сушени шипки, шипков чай, шипково брашно, но през зимния сезон е ясно, че могат да се използват предимно сушени шипки, които при бързо сушене в специални пещи запазват значителна част от витамин С. Шипката може да се обработва и под форма на  конфитюр, мармалад, шипково вино, успешно се комбинира с някои други плодове, например ябълки. Най-малко е съдържанието на витамин С в конфитюрите, шипково брашно заема средно положение.
Плодовете на шипката са полезни не само поради високото съдържание на витамин С. Месестата част на плодовете съставлява средно 66% от плода и съдържа: белтъчини - 4,1%; захар и други захароподобни вещества (глюкоза и фруктоза - от 2,4 до 2,8%, захароза - от 1,2 до 2,6%, пентозани - 4,2% и др.) - 24,6%; плодови киселини (ябълчена, лимонова) - 3,3%; пектин - от 20 до 25%; минерални соли - 1,4%, от които на 100 г шипково месо: калий - 25,53 мг, натрий - 2,4 мг, калций - 26,78 мг, магнезий - 7,73 мг, желязо - 0,33 мг, фосфор - 9,37 мг. Месестата част на пресния шипков плод съдържа витамин С - от 120 до 4750 мг на 100 грама. Най-богати на витамин С са плодовете на шипките, които растат високо по планините и са оранжево или червено оцветени; Р (цитрин) - от 400 до 600 мг, каротин - 4,15мг, В2 - 0,03 мг, витамин К - 0,08 мг. В сушената шипкова люспа се съдържат: витамин С - от 100 до 1456 мг, и В2 - 0,03 мг.
Най-малко е съдържанието на витамин С в конфитюрите, брашното заема средно положение.
Лечебното действие на шипковия плод е свързано с богатото му съдържание на витамините С, Р, В2, К, каротин, лимонова и ябълчена киселина, танин, пектин, минерални соли. Благодарение на това отварата от шипков плод е полезна при лекуване на заболявания на червата, ревматизъм, трескави състояния, атеросклероза, жлъчно-чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, повишено кръвно налягане и др. „Водни удари" - приемане наведнъж по-големи количества отвара- се прилагат при водянка (асцит), сърдечна декомпенсация, бъбречна недостатъчност. Шипковият плод оказва благоприятно действие върху протичането на атеросклеротичните процеси, тъй като комбинацията от витамин С и Р действа антисклеротично и забавя развитието на заболяването. Алкализиращият ефект на отварата е полезен при камъни и пясъци на бъбреците, както и за подобряване обмяната на веществата.