Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Чувствителна кожа, но каква по-точно

Много жени определят кожата си като чувствителна и знаят, че чувствителната кожа реагира на всяка климатична промяна, на мръсен въздух, проявява непоносимост към много вещества дори във фина козметика. Тя има занижена граница на реактивност в сравнение с така наречената „нормална" кожа. Трудно се адаптира, не изпълнява качествено защитните си функции. Причините за всичко това се коренят в  хиперактивността на системата за капилярна  кожна микроциркулация.
Няма жена, която да се чувства доволна, че има чувствителна кожа, тъй като това налага и по-специални грижи.
Проблемите, свързани с чувствителността  на кожата, понякога се усложняват от факта, че жените не търсят професионална помощ за определяне вида на своята чувствителна кожа. Те се задоволяват със знанието, че кожата им е по-деликатна и купуват всякакви козметични продукти, на които има надпис „За чувствителна кожа”. Би трябвало да се потърси дерматолог или козметик- професионалист, за да се уточни състоянието на кожата и да се назначат съответните грижи.

Дехидратирана чувствителна кожа


Чувствителната дехидратирана кожа е твърде често явление, като тя най-вероятно е и суха, но и мазната кожа не е застрахована.
Известно е, че кожата на възрастен човек се състои от 70 % вода, което е  20 % от наличната вода в тялото. Тези 70% се разпределят в кожните слоеве по следния начин: от 60 % до 70 % в дермата; от 20 % до 30 % в епидермиса и от 10 % до 20 % в роговия слой. При нормални термични условия, в умерен климат и достатъчно овлажняване чрез прием на вода от повърхността на кожата се изпаряват от 300 дo 400 ml вода на денонощие. Ако от епидермиса се изпарява повече вода, отколкото достига до него от дермата, кожата започва да се дехидратира. Когато достигне до роговия слой, водата се изпарява невъзвратимо. За регулирането на този воден поток се грижи т. н.  хидролипиден филм, който контролира естествената загуба на вода. Ако хидролипидният филм е изтънял, на практика се получава дехидратация на кожата. Кожата не е еластична и свежа, а става сивкава, без блясък, грапава, податлива на влияния, могат дори да се появят надлъжни ивици, признак на дехидратация. Много жени се сещат, че са допуснали кожата им да се дехидратира едва когато видят тези ивици, които не трябва да се бъркат с бръчки, макар че много приличат на такива. По същество дехидратираната кожа е много по-склонна към образуване на бръчки. Може да се получи още парене, сърбеж, зачервяване и неприятно усещане за неестествена стегнатост.
Дехидратацията на кожата може да бъде предизвикано от много причини:  неблагоприятни климатични условия, като: студ, сух въздух, силно слънце и вятър;  дълъг престой на климатик без овлажняване на въздуха; неправилно хранене, недостатъчно приемане на течности и основно вода.
За такава кожа са вредни: миенето с много топла вода и неспециализиран сапун,  козметика с алкохол, с плодови киселини, маски със стягащо действие, пилинг. Положението ще се усложни, ако кожата се  изложи на слънце и в солариум без специални защитни мерки.
Не бива да се допуска дълго време кожата да е в състояние на дехидратираност, за да не се влоши крайно много вида й и процесът да стане необратим. Съвременната козметика предлага много хидратиращи средства, само е важно да се избере оптималния вариант за вашата кожа. Хидратиращият крем трябва да се нанася два, три пъти през деня. Ако се абсорбира веднага, това е сигнал, че кожата има голяма необходимост от него. Изчакайте 15-20 минути и нанесете отново.
Обърнете внимание дали дневната ви козметика съдържа слънцезащитни филтри, които просто са задължителни. Хидратирането ще е по-ефективно, ако използвате специални нощни кремове. По време на сън, процесът митоза (обновяване на епидермата) протича много по-бързо и кожата  по-добре ще поема предоставените й полезни съставки.
Пийте достатъчно вода и избирайте храни с високо водно съдържание - плодове, зеленчуци, салати и супи, редки каши от пълноценни житни и бобови продукти и т.н. Полезни за случая са зеленият фасул, тиквите, ябълките и грейпфрутите, копривата и др. Избягвайте алкохола. Забравете бисквитите, много сухите тестени изделия, те и без друго не са полезни.

Суха чувствителна  кожа