Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Хранителни добавки

L-карнитин + Teavigo®

Представяме ви един иновативен и качествен продукт  L-карнитин + Teavigo®.
L-карнитин + Teavigo®  е продукт, изработен от Capsugel - Франция по поръчка на Explode.
При изработката на този суплемент е използвана технологията Licaps.
Licaps® е нов и патентован метод за напълване и запечатване на течности в твърди желатинови или растителни капсули, съставени от две части. Технологията е трудна за копиране и е защитена от Capsugel.
Licaps® се произвеждат във фармацевтични производствени предприятия на фирмата Capsugel във Франция, които са в съответствие с всички текущи Добри производствени практики (сертификат GMP от AFSaPS).
Capsugel е компания, основана в САЩ през 1895 под името Warner Lambert, която е била първият производител на твърди желатинови капсули. Следователно, опитът на Capsugel в производството на капсули е изключително богат.

l-carnitine (L-карнитин) Explode

Explode Liquid L-carnitine
КУПИ СЕГА

L-carnitine е класифициран като витаминоподобно вещество – вит.Вt и се намира във всички тъкани, като най-високите му концентрации са в скелетната мускулатура и миокарда. Те са и най-силно зависими от него. Като естествена съставка на клетките той играе основна роля в производството и транспорта на енергия. И докато скелетните мускули предпочитат да използват разнообразни енергетични източници, то миокарда получава около 2/3 от енергията си чрез окислението на мастните киселини. L-carnitine е единствения фактор, действащ самостоятелно за проникването на дълговерижните (с повече от 12 въглеродни атома ) мастни киселини през вътрешната митихондриална мембрана, чрез т.нар. “карнитинова совалка”, и насочването им към бета-окислението.

Ябълков оцет с пектин


 Ябълков оцет с пектин

125 mg екстракт от ябълков оцет, 20 мг ябълков пектин
Предлага се във флакони - 100 бр. таблетки.

Подпомага прочистването на организма, за намаляване на теглото, намалява нивото на холестерола, подпомага за поддържане на здрава кожа, при възпалено гърло, ларингит, настинка.
Подобрява метаболизма и е важен фактор за изгаряне на мазнините;
Намалява отлаганията по стените на кръвоносните съдове;
Подобрява кръвообращението;
Подобрява чревната флора, като убива гнилостните бактерии в устната кухина и дебелото черво;
Усилва имунната система и подобрява функциите на бъбреците.


КУПИ СЕГА

Сибирски жен-шен

/Eleutherococus senticocus/

Този жен-шен произхожда от горите на Източна Русия и по тази причина е известен още като сибирски жен-шен. Сибирският жен-шен се счита за по-неутрална и по-слабо тонизиращ от китайския жен-шен. Латинското му наименование е Eleutherococus senticocus. Той е открит през 50те години на нашия век от руския лекар Брекхман. След провеждане на задълбочени изследвания в продължение на 20години, Брекхман направил заключение, че това изумително растение помага на човешкото тяло да се адаптира към стреса и да нормализира всички свои функции - една истинска адаптогенна билка. Подробни клинични и фармакологични изследвания на екстракти от корените на Елеутерокок показват, че той действа като Адаптоген. Корените на Елеутерокок съдържат редица биологично-активни вещества – лигнини, стероли, кумарини. Активно действащата съставка е Елеутерозид Е.
Сибирският женшен се използва от атлетите за увеличаване на издръжливостта им. Той им дава възможност да се възстановяват по-бързо след напрегнати тренировки. Сибирският женшен повишава използването на лактата и пирувата.
Екстрактът от Елеутерокок повишава умствената и физическа работоспособност, повишава способността за концентрация, помага при умора – обща и сексуална.
Той може да се приема по-дълго време без да засилва производството на естроген и тестостерон. Ако сравняваме неговите лечебни качества със Същинския (китайски) женшен
Сибирски жен-шен - продължение...

Кафеинът - Ергогенично или опасно средство

Кафеин - Кофеин
В повечето среди използването на кафеинът се счита за жизнеспособен подход към храненето, повишаващ ефективността на тренировката. Кафеинът се съдържа в най-различни продукти - чайове, газирани напитки, какао и разбира се, шоколад. Най-често  естествено го откриваме в чашата кафе. Никой не гледа на чашата чай като на напитка, повишаваща енергията ни за изпълняване на физически упражнения. В края на краищата, можеш да пийнеш чаша чай и преди лягане, а включването на чайника за следобедния чай, евентуално на сянка под някое дърво, е сигнал за отмора и почивка. Ами газираните напитки и шоколадът? Божичко, да не си луд! Всичките тия мазнини! А коката – не се ли извлича кокаин именно от него? Без тия! Може ли да има за мускулите по-силни катаболни агенти от тях? Не. Кафето е това, което повечето хора избират сред всички продукти, съдържащи кафеин. Много се дебатира дали кафето е полезно или не за човека и неговата тренировката. В тази статия ще разкрием неговите положителни и отрицателни страни.

Кафеинът – стимулант на ЦНС
За да определим каква е ползата /или вредата/ за постигане на тренировъчните цели, би било добре най-напред да опишем какво точно представлява кафеинът и как, като се съдържа в кафето, може да окаже положително или отрицателно въздействие. Кафеинът е алкалоид, съдържащ се в редица растения. Кафето е едно от тях, а другото е коката. Не е изненадващо, че влиянието му наподобява това на амфетамините /бързо и интензивно стимулиране на централната нервна система! От тук и въздействието на растението кока и произведения от него кокаин/. Инките са известни със способността си да извършват усилена работа в продължение на дълги часове без да приемат почти никаква храна. /В Андите няма значение дали си на 7 или 11 години/ Племената получават от някъде енергия. Те смучат кока по цял ден и така силно стимулират ЦНС. Макар че могат цял ден да режат растения или да събират реколтата, те в никакъв случай не увеличават сериозно мускулната си маса!
Кафеинът - Ергогенично или опасно средство - продължение...

Жен-шен (Жен шен)

Tова е популярно растение с бързо настъпващ ефект. Съдържа вещества, напомнящи мъжките полови хормони. Адекватното узряване на корена на женшена става за 7 години (качеството на хормоноподобните вещества в него зависи от мястото, където растението се отглежда). През последното десетилетие бяха публикувани редица изследвания, които показват благотворното влияние на съдържащите се в жен-шен вещества.
Те имат ефект, който много наподобява ефекта на тестостерона и андростенодиона (мъжките полови хормони), но действието на тези вещества върху прицелните тъкани и органи е много по-благоприятно. Така например не се регистрира ефект върху простатата, което е основание да приемем, че екстрактът на женшеновия корен действа “селективно”. За съжаление тези свойства на растението са слабо познати - производството на женшен не е в ръцете на огромни фармацевтични компании, които развиват големи рекламни и образователни кампании. Факт е обаче, че повечето от промишлените гиганти в тази област стартираха т.нар. “биопрограми”, насочени към изследвания именно в тази област. Ето защо можем да прогнозираме, че в скоро време ще има бум на подобен тип препарати.
Сибирски жен-шен

Synephrine ( Синефрин )

Synephrine( Синефрин ) е главното " активно" вещество  в плода на цитрусовото дърво Aurantium. Плодът е известен още като zhi shi (в традиционната китайска медицина). В различните части на света плодовете биват зелени  или оранжеви. Synephrine( Синефрин ) в  химично отношение е много подобен на  Ефедрин и  на Псевдоефедрин, които са генерични съставки в много лекарствени продукти, като лекарства за алергия, за отслабването и увеличаване на енергията, съдържащи Ma Huang.

 

f-drine 

КУПИ СЕГА

Препаратът се различава от Ефедрин по това, че Synephrine  (Синефрин ) е  полуселективен симпатомиметик (той въздейства върху определени тъкани, които затлъстяват, а не повлиява други мускулни тъкани като тези на сърцето), докато Ефедра въздейства еднакво на всички тъкани  и по този начин често причинява странични ефекти. Доказано е, че за разлика от медикаментите, съдържащи Ефедра, които причиняват определени сърдечно-съдови странични ефекти като високо кръвно налягане и  сърцебиене,  екстрактът на  Aurantium няма ефект върху хемодинамиката като пулс и кръвно налягане.
Изследователи при университета на Мърсър в Атланта доказаха, че Synephrine  (Синефрин ) е умерен стимулант, подобен по въздействие на кофеин и Ефедра. Той има подобни ефекти: повишава енергията, потиска апетита и увеличавайки скоростта на метаболизма, повишава и  изразходването на енергия. В традиционната китайска медицина zhi shi е използуван, за да стимулира QI (Чи).
Доза от 4 - 20 мг на Synephrine ( Синефрин ) на ден е типичната доза, която е налична в  200 - 600 мг. на стандартизиран цитрусов екстракт на Aurantium (3 - 6 % Synephrine). Изследванията върху животни, използуващи високи дози на изолиран (прочистен) Synephrine, показаха повишаване на кръвно налягане, но по - новите изследвания, проведени върху хора, не показват каквито и да е сърдечно-съдови странични ефекти.
Най- вероятното обяснение за ефектите на отслабване, в резултат на цитрусовите плодове на Aurantium / Synephrine/,  са намаленият  апетит и повишаване на термогенезата. Въпреки че тези ефекти са реални, те са по - малко драматични в сравнение с ефекти, предизвикани от Ma Huang (алкалоиди на Ефедра).
 


И така, да обобщим информацията за Synephrine ( Синефрин ) :
При употребата му ще можете да тренирате по-тежко или по-интензивно в зависимост от какво имате нужда. Повишената термогенеза ще ви позволи да намалите нивото на мазнините в своя организъм, а тези които не могат да ограничат апетита си, ще намерят верен помощник в тази трудна борба.
                                                 

Фитохормоните - чудо на природата!

Един от еликсирите на природата - кора от определен вид дърво - давал на индианците, живеещи около Амазонка, възможност да се наслаждават на живота без да се страхуват от неприятни усложнения. Пиенето на отвара от кората на това дърво предпазвало жените от забременяване! Тези примитивни хора открили (случайно или не) първото противозачатъчно средство в човешката история, надеждно почти толкова, колкото съвременните противозачатъчни таблетки! Това променило живота на цялото племе - индианците се отдавали на свободна любов без ограничения. По-късните анализи на езика им показват, че речникът им съдържал със 70 процента повече еротични и порнографски изрази отколкото на племената, които не познавали природното противозачатъчно средство.
Когато едно момче се държи като лудо по време на пубертета, хората казват: “ударил го е хормонът”. Дали обаче знаят, че много сходни хормони карат и цветята да цъфтят? Едва ли, но е наистина така! Това, което биологията установи през ХХ век, е, че размножителните механизми, в частност хормоните, и при растенията, и при хората, не са се променили съществено в хода на еволюцията. Това ни дава възможност да обмислим и дори да приложим в практиката субстанциите, които наподобяват половите хормони у хората, но се съдържат и в растенията. Тяхното действие е било познато на древната азиатска медицина, най-вече в Китай. Фитохормоните, съдържащи се в жен-шена, по своето действие напомнят на тестостерона и китайските лекари целенасочено са се възползвали от ефекта му – забавяли са остаряването на богати мъже. Напредъка на китайската медицина още преди хилядолетия доказват и намерените в древна аптека вещества, наподобяващи съвременните медикаменти. През IV век пр.Хр. и Хипократ е употребявал фитохормони. Лечителите от неговата епоха са познавали и използвали определени растителни вещества, за да предизвикват спонтанен аборт (въпреки заложеното в Хипократовата клетва обещание!).

Витамин Е

Като хранителна добавка витамин Е, освен самостоятелно и в поливитаминни комплекси и/или в комбинации с класическите антиоксиданти като витамин А и витамин С, се среща и в комбинация с коензим Q10 , селен (селенометионин), лецитин и др. В суха форма той най-често е като сукцинат или ацетат.

Дневната му доза е 30 I.U. (20мг). При прием на големи дози (над 200-300 мг) се наблюдава анаболен ефект, но в повечето случаи той е съпроводен с натрупването на значително количество подкожни мазнини, особено ако се комбинира с големи дози витамин А. Типичен пример е препаратът “Geritamin” , който съдържа 70мг вит.Е и 50 000 I.U. вит.А в една перла. Някои трениращи забравят, че преди състезание диетата е силно редуцирана и дозите на витамините, които някои състезатели споменават, имат доста по-различен ефект. Приемът му тогава е предимно като антикоагулантно (противокръвосъсирващо) средство , а също така и за стабилизиране на клетъчните мембранни липиди. Витамин Е по-скоро забавя разпадането на мастните киселини, защото инхибира клетъчното дишане и трябва да се внимава с приема на високи дози в периода на орелефяване. Мастната инфилтрация в случая е по-добре да бъде овладяна не с него, а с друг тип липотропни средства като холин, инозитол, бетаин, метионин, калциев пангаманат (вит.В15) и др. Ако пък го приемат заради кожата, по-подходящо е да го заменят с гама-линоленова киселина (GLA).


Витамин Е - Продължение...

Витамин А

Витамин А е намерен само в животинските организми, в зеленчуците се срещат неговите предшественици – каротените.

Както витамин А1 (ретинол), витаминна активност имат също и ретиноидите: ретинал, ретинова киселина, нейните естери и амиди. Витамин А2 е дехидроретинол, като е два пъти по-слабо активен от ретинола. Витамините А и каротените се окисляват лесно, но в отсъствие на кислород са относително стабилни спрямо основи, киселини и нагряване. Превръщането на каротените във витамин А в човешкия организъм става главно в черния дроб.
 
Каротените се срещат във всички пигментирани (оцветени) зеленчуци, а също в зелените растения, но само животинският организъм може да ги окисли до вит. А. Те се резорбират по-трудно от вит. А и една част се изхвърлят с изпражненията, а друга се депонира в мастната тъкан. Само 10-15% от приетите с храната каротени се превръщат във вит.А. От тях са известни четири изомера – алфа-, бета-, гама- и делта-каротенът, като само алфа-каротенът е оптичноактивен (D-форма). Бета-каротенът е типичният провитамин А. Активността на бета - : алфа - : гама- изомера на каротена е 4 : 2 : 1. Каротеноидите (производни на каротените) изграждат над 600 пигмента (растителни багрила), намерени в зелените, червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци. Известни са 50 - 60 каротеноиди, имащи провитамин А активност, като например: ликопенът, лутеинът, зеакснатинът, фукоксантинът, виолаксантинът, капсаицинът и др.
Витамин А - Продължение...

Syndicate content