Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Хранене според биологичния часовник

Дневното меню на човека според френския лекар Ален Делабос трябва да е  продиктувано не от модни тенденции, а да е съобразено с вътрешния часовник на организма. Само приемането на храна в съответствие с него, може да доведе до положителни резултати по отношение регулирането на телесното тегло. Такъв начин на хранене е полезно въобще за здравето на индивида.
Между 6.00 и 9.00 часа сутрин човек е най-активен. Това значи, че му е нужно по-голямо количество разнообразна и калорична храна: хляб, сирене, масло и даже малко количество колбас.
Но мармалад, мед и други сладки храни трябва да се изключат от сутрешното хранене. Те са за онзи момент, когато ще настъпи снижение на нивото на кръвната захар. То ще дойде към 11 часа, ще почувствате умора, работата няма да ви спори. Тогава можете да си хапнете лъжичка мед или мармалад, можете да изпиете сладък сок – 100 -150 мл.
На обяд  трябва да приемете достатъчно белтъчинимесо, риба, боб, грах. Яжте и ориз, картофи. Никакъв десерт!!!
Помнете,че размера на порцията белтъчини не бива да е какъв да е. Много лесно можете да определите колко месо или риба трябва да приемете на обед. Към височината си добавяте числото 100. Например жена с ръст 165 см трябва да консумира 265 грама месо или риба и гарнитура от посочените вече храни.
В 16.00 часа можете да си позволите 30 г шоколад или малка плодова салата. Към това време в организма се повишава нивото на инсулина, затова хапнете нещо сладко. Допустими са сушени плодове, орехи. Но обърнете внимание, че се говори за малки количества. Не бива да се налапате с голямо количество бонбони, вафли, сухи пасти и други сладкиши.
На вечеря най-разумно е да консумирате пилешко, пуешко или риба, може и червено месо, но то се обработва по-трудно от храносмилателната система.
Размерът на  порцията  се изчислява по друг начин. От височината в сантиметри се изважда числото 40. При ръст 165 см за вечерното хранене се полагат 125 грама месо или риба, но само със зеленчуци, пресни или задушени.