Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Хранене при туберкулоза

За жалост туберкулозата (Tuberculosis) в наши дни отново е широко разпространено заболяване, което в 90 % от случаите засяга белите дробове, а към 10% то уврежда и други органи и системи в човешкото тяло: сърцето, кожата, зрението, централна нервна система, костната система, ставите и др.          
Науката е доказала много отдавна, че заболяването е инфекциозно, а негов причините е Mycobacterium tuberculosis (бацил на Кох). За съжаление бактериите  са много  устойчиви във външната среда, запазват се много дълго в отделените от болните храчки, включително и след като храчките изсъхнат. Много от хората, заразени по някакъв начин с туберкулозни бактерии, не развиват веднага заболяването, защото бактериите живеят в организма им, но не са в активност, тъй като организмът се е справил с тях. Такъв вариант  се определя като скрита туберкулозна инфекция. Симптоми на болестта няма и носителите на такива бактерии не са заразни, лошото е, че бактериите могат да се активизират след време.
Потенциални източници на зараза са: болните от туберкулоза хора и предимно едрите животни, както и техните продукти. Мляко от болни добичета, сирене, извара, кашкавал от такова мляко биха могли да са източник на зараза. Месото също е опасно, ако не е обработено правилно чрез топлинна обработка. Макар и по-рядко сурови или рохки яйца могат да са причина за туберкулоза.
Целта на статията е да обърнем повече внимание на храненето, ако вече това неприятно заболяване е налице.
Храната има изключително важна роля в оздравителния процес, ако е налично вече заболяване от туберкулоза. Вредно е да се смята, че болният трябва да консумира много големи количества храна. Основен принцип е храненето да бъде пълноценно, обезпечено с всички необходими за организма хранителни вещества. Само чрез такова хранене може да се очаква повишаване на съпротивителните сили на организма. Пълноценното хранене може да предпази от усложнения на болестния процес.
От изключителна важност са белтъчините в храната болните от туберкулоза. Трябва да се приемат по 130-150 г белтъчини дневно, като те се набавят предимно от месо, риба, твърдо сварени яйца, млечни продукти с доказан произход: немного солено сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, извара и др. Прясното мляко задължително трябва да се подлага на термична обработка, дори и да е пастьоризирано.
Месни бульони също имат място в храненето на болния.
Трябва да се предпочитат растителни мазнини, които да не надхвърлят 100-120 г. Могат да се консумират в по-ограничени количества краве масло и сметана. В острия етап на болестта мазнините трябва да се занижат, особено ако болният вдига висока температура. При заболяване на черния дроб мазнините трябва да са значително ограничени.
Въглехидрати се приемат в нормално количество. Нужно е известно ограничение на лесноусвоимите въглехидрати (сладки сиропи, конфитюри, сладка и пр.), особено когато са налични течности в телесните кухини. Много важно е в храненето да бъдат включени достатъчни количества зеленчуци и плодове под форма на пюрета, фрешове.
Полезни са билковите чайове и отвари, но те трябва да се ползват под контрол на специалист.
Пикантните подправки трябва да се сведат до минимални количества. Не бива да се злоупотребява със солта.
За предпочитане е да се избягват тежките запръжки.
Храната да се обработва чрез варене, печене, задушаване, макар че пърженето не е забранено.