Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Фрикции за кожата


Фрикциите са един от най-добрите начини да подобрите състоянието на своята кожа, защото чрез тях се стимулира кръвообращението, елиминират се мъртвите клетки и се почистват идеално порите. Те са необходими за кожата, за да се подобри снабдяването с кислород на епидермиса и той да е еластичен и мек.
Фрикциите могат да се правят на суха  кожа, като се използва суха масажна ръкавица или четка с естествен косъм. Подходящи са и ръкавиците с ексфолиращ ефект, които се изработват от синтетична материя или морска трева, позната под името луфа.
Освен върху суха кожа и със суха ръкавица или четка, можете да правите фрикции и с тоалетна вода, която има омекотяващи и подхранващи съставки. Много подходяща за всеки тип кожа е розовата вода, която е със силно изразен омекотяващ ефект и ухае приятно. Разбира се, можете да си изберете тоалетна вода по свой вкус, но имайте предвид, че сухите фрикции са по-полезни. Нужни са ви само 5 минути всяка сутрин и ще се гордеете с гладка, мека и блестяща кожа.
Запомнете, че фрикциите винаги започват от долните крайници по посока главата. Движенията трябва да са енергични, но не груби.
1.Крака
Разтъркайте енергично стъпалото на левия крак. След това преминете върху горната му част, като внимателно обтривате глезена, прасците и бедрата. Най - подходящи са кръговите движения. Натискът е умерен. По-лек натиск приложете върху вътрешната част на бедрото. Направете същото с десния крайник.
2.Ханш и глутеуси (седалищни мускули)
Внимание - това са важни части от женското тяло! Описвайте кръгове, като работите с цели длани. Не натискайте силно, не раздърпвайте кожата. Движенията трябва да достигат до извивката на кръста. Като приключите със задната част, леко придвижвате ръцете към предната  част - корема и стомаха. Отслабете малко натиска на дланите и правете кръгове около пъпа по посока  на часовниковата стрелка.
3. Гръб и рамене
Поставяте дясната ръка под лявата плешка и я движете нагоре-надолу, трябва да стигнете до ханша,където кожата е обработена вече. После поставяте лявата ръка под дясната плешка и извършвате същото. Ако ви е възможно, работете с двете ръце едновременно.
След като сте обработили гърба, минете към раменете. Лявата ръка се поставя на дясното рамо и движете напред назад по посока от шията към върха на рамото. Стремете се да постигнете по-голяма амплитуда - до гръбнака. Направете същото и за лявото рамо.
4.Шия и тил
Пипайте внимателно, женската шия е капризно нещо! Леко повдигнете глава, брадичката да сочи напред. Плъзгайте ръка от долната челюст към адамовата ябълка, без да преминавате към деколтето. Лек натиск, старайте се да не раздърпвате кожата. След това наведете глава и масажирайте тила с кръгови движения. Натискът може да е по-силен, но не груб.
5. Деколте
Изтеглете раменете назад и с дясната ръка започнете да описвате кръгове върху горната лява част на гърдите. Кръговете да спират до бюста. После с лявата ръка обработете  дясната страна. Фрикциите се извършват със слаб натиск.
6. Ръце
Ясно е - с лявата ръка обработвате дясната и обратно. Движенията са плъзгащи, отдолу нагоре и обратно. По-слаб натиск прилагайте от вътрешната страна на ръцете, а малко по-силен от външната страна.
След като приключите с фрикциите, отдъхнете 5-6 минути, можете да изпиете и сутрешното си кафе и тогава вземете душ. След като попиете кожата си с мека кърпа, нанесете любимото си мляко за тяло.
Макар и да изискват малко време, фрикциите могат да ви осигурят един изпълнен с енергичност и добро настроение ден, защото вашата кожа ще сияе.