Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Фитохормоните - чудо на природата!

Един от еликсирите на природата - кора от определен вид дърво - давал на индианците, живеещи около Амазонка, възможност да се наслаждават на живота без да се страхуват от неприятни усложнения. Пиенето на отвара от кората на това дърво предпазвало жените от забременяване! Тези примитивни хора открили (случайно или не) първото противозачатъчно средство в човешката история, надеждно почти толкова, колкото съвременните противозачатъчни таблетки! Това променило живота на цялото племе - индианците се отдавали на свободна любов без ограничения. По-късните анализи на езика им показват, че речникът им съдържал със 70 процента повече еротични и порнографски изрази отколкото на племената, които не познавали природното противозачатъчно средство.
Когато едно момче се държи като лудо по време на пубертета, хората казват: “ударил го е хормонът”. Дали обаче знаят, че много сходни хормони карат и цветята да цъфтят? Едва ли, но е наистина така! Това, което биологията установи през ХХ век, е, че размножителните механизми, в частност хормоните, и при растенията, и при хората, не са се променили съществено в хода на еволюцията. Това ни дава възможност да обмислим и дори да приложим в практиката субстанциите, които наподобяват половите хормони у хората, но се съдържат и в растенията. Тяхното действие е било познато на древната азиатска медицина, най-вече в Китай. Фитохормоните, съдържащи се в жен-шена, по своето действие напомнят на тестостерона и китайските лекари целенасочено са се възползвали от ефекта му – забавяли са остаряването на богати мъже. Напредъка на китайската медицина още преди хилядолетия доказват и намерените в древна аптека вещества, наподобяващи съвременните медикаменти. През IV век пр.Хр. и Хипократ е употребявал фитохормони. Лечителите от неговата епоха са познавали и използвали определени растителни вещества, за да предизвикват спонтанен аборт (въпреки заложеното в Хипократовата клетва обещание!).
Индианците в Северна Америка също познавали храни, които предпазват от стареене. Те съдържали предимно вещества, богати на фитохормони.
Колкото повече съвременната медицина навлиза в тази област, толкова по-изненадващи, но и по-обнадеждаващи за лекарите и пациентите са резултатите. Ето някои от фактите, които подкрепят това твърдение:
овес – в него се съдържат вещества, подобни на мъжките хормони
детелина - дава се на конете, за “да загладят косъма”. Съдържа изофлавони - естрогеноподобни вещества, които упражняват т.нар. си екстрагенитални ефекти;
жен-шен - това е популярно растение с бързо настъпващ ефект. Съдържа вещества, напомнящи мъжките полови хормони. Адекватното узряване на корена на женшена става за 7 години (качеството на хормоноподобните вещества в него зависи от мястото, където растението се отглежда). През последното десетилетие бяха публикувани редица изследвания, които показват благотворното влияние на съдържащите се в женшена вещества.
Те имат ефект, който много наподобява ефекта на тестостерона и андростенодиона (мъжките полови хормони), но действието на тези вещества върху прицелните тъкани и органи е много по-благоприятно. Така например не се регистрира ефект върху простатата, което е основание да приемем, че екстрактът на женшеновия корен действа “селективно”. За съжаление тези свойства на растението са слабо познати - производството на женшен не е в ръцете на огромни фармацевтични компании, които развиват големи рекламни и образователни кампании. Факт е обаче, че повечето от промишлените гиганти в тази област стартираха т.нар. “биопрограми”, насочени към изследвания именно в тази област. Ето защо можем да прогнозираме, че в скоро време ще има бум на подобен тип препарати.