Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Фалшив глад

Из „ Яжте малко. Прекратете преяждането”, Джиллиан Райли
Много хора се сблъскват с проблема за фалшивия глад. У някои индивиди никога не се появява такова чувство, а у други това е типично явление, особено ако са намалили количеството на своята дневна дажба храна. Тяхното преяждане е маскирало симптом.
Има две причини за лъжливия (фалшив) глад.

На първо място това е повишена киселинност в стомаха.
Това явление често се възприема като физически глад. Повишената киселинност често е болезнена и е трудно човек да се въздържи и да не хапне нещо с надеждата болката да утихне. Даже мнозина преяждат точно защото се страхуват да не изпитат симптоми на повишена киселинност. Това обаче само усложнява проблема. Естествено има много средства в аптеките, но никак не е препоръчително те да се използват дълго време. Трябва да бъде изяснено откъде идва този проблем и да се елиминират причините. Лично на мен, понеже страдах от това, ми помогнаха правилния подбор на храни, физически занимания и акупунктура.
Когато говоря за здравословна храна, имам предвид следното балансиране: 20% продукти, които водят до формиране на киселини – месо от всеки вид, риба, яйца, зърна, брашно и сирене; 80% продукти, които водят до формиране на основи – повече плодове и зеленчуци.

Втората причина, която води до фалшив глад, това е понижаването на нивото на глюкозата в кръвта.
Внезапното повишаване и след това резкия спад на нивото на глюкозата в кръвта неизбежно създават усещане за глад. Причината за това са въглехидратите, които водят до много бързо повишаване на нивата на инсулин и глюкоза. Тази връзка между въглехидратите и нивата на глюкоза/инсулин се измерва с Гликемическия индекс на въглехидратите (ГИ).
Продуктите с висок ГИ предизвикват силна инсулинова реакция. Продукти с нисък ГИ позволяват на инсулинът и глюкозата в кръвта да се увеличават бавно. Това се усеща като равно ниво на физическата енергия и яснота на ума при различни видове умствени дейности.

Здравословното хранене може да включва храни с висок ГИ, но проблемът идва от факта, че много хора ги консумират твърде често. Всичко е просто – яжте по-малко храни с висок ГИ, а когато ги ползвате, винаги ги комбинирайте с белтъчни храни, за да балансирате ефекта им. Знам, че привържениците на разделното хранене ще оспорят това, но науката си е наука .
Не си струва да делим храните на полезни или вредни. Просто трябва да знаем как действат те. И напомням – старайте се да отчитате мазнините в продуктите – тук спор няма.
Ако злоупотребявате с храните с висок ГИ ще изпитвате не само чувство на фалшиф глад, а ще имате и други сериозни проблеми, които идват от заниженото ниво на глюкоза в кръвта: хипогликемия, главоболие, световъртеж., умора и естествено няма да ви спори в процеса на отслабване. Не можете постоянно да хапвате нещо сладко, за да вдигнете нивата, нали после ще последва спад.
Когато се научите умело да манипулирате нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, ще отслабвате успешно.
Ако сте от тези, които изпитват чувство за фалшив глад, и съумеете да се избавите от него, ще ви остане само да се разделите с психологическата основа на лъжовния глад. Но това е по-лесно, когато не ви боли стомах, глава и не ви се вие свят.