Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Упражнения при запек

Комплексът трябва да се прави приблизително по едно и също време сутрин.
1. Самомасаж на корема с леки движения в продължение на 2-5 минути.  Работи се по посока обратна на часовниковата стрелка, като се правят големи кръгове.

2.  И. п. - на колене. Бройте с умерено темпо.
На 1 ръцете се изнасят отпред горе над главата, като се вдишва дълбоко, на 2 ръцете се спускат назад, минават зад тялото, а трупът и главата се навеждат надолу с издишване, докато челото докосне пода. Упражнението подобрява вътрешно-гръдното и коремното налягане и оказва масажиращ ефект върху коремните органи, в резултат на което се засилва перисталтиката на червата и се придвижва по-бързо чревното съдържание.
Повторете 6 - 8 пъти.

3.  И. п. - лицев лег. Ръцете са добре  изпънати със свити юмруци и са поставени върху пода отстрани на бедрата. Краката са събрани и опънати, пръстите са максимално изпънати.
Поемете въздух. Повдигнете крака на около 50° - 60°, като опорната точка за тялото са юмруците и гърдите. Главата лежи на пода. Задръжте 10 - 12 секунди и бавно отпуснете крака. Упражнението е твърде трудно, в началото можете да го изпълнявате само с ляв или с десен крак от 3 до 6 пъти. Дишането свободно. Имайте предвид, че това е едно от най-ефикасните упражнения при лечението на запек.

4.  И. п. -  лицев   лег; ръцете са поставени с длани на пода отстрани на гърдите.
Поемете въздух. Главата и гърдите бавно се повдигат нагоре и назад, докато се изпънат ръцете в лактите. Коремът не се отделя от пода. Това положение се задържа 3 - 4 секунди. При връщането се издишва. Ръцете служат само за лека опора, но е желателно трупът да се повдига без тяхна помощ, което не е лесно.
Повторете 4 - 6 пъти.

5.  И. п. -  лицев лег; тялото е добре изпънато: ръцете са със сплетени пръсти, поставени точно на кръста.
Поемете въздух и повдигнете тялото така, че да образува дъга с опора в коремната мускулатура. При повдигането на тялото се вдишва, а при отпускането му до изходно положение се издишва.
Повторете 4 - 6 пъти.

6.  И. п. -  тилен лег; ръцете са встрани до бедрата с изпънати длани.
Бавно преминавайте от легнало в седнало положение без помощта на ръцете. Навеждайте се максимално напред с цел челото да докосне колената на изпънатите крака. В момента на повдигането на тялото до седнало положение се вдишва, а при навеждането му към коленете се издишва. Упражнението укрепва коремната мускулатура и премахва тлъстините в областта на корема.
Повторете 6 - 8 пъти.