Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Тип кожа

Много жени вече се стремят да полагат грижи за своята кожа, но голяма част от тях правят това неумело. Те се ръководят от мнението на приятелки, които са доволни от даден козметичен продукт; прилагат техните съвети за маски, парни бани, кремове и т. н. Истината е, че всяка кожа е една особена индивидуалност и преди да се вземе решение за избор на ежедневни грижи, трябва да се определи типа кожа.
Белезите на определен тип кожа се определят от няколко фактора: наследственост, начин на живот, включително хранене, възраст.
Преди да решите към какви правила ще се придържате, определете типа на своята кожа – отидете на козметик или се опитайте да се справите сами, но помислете внимателно.

Нормална кожа (балансирана)
Тази кожа е мека, стегната, еластична, без бръчки и пъпки. Великолепно, но за жалост такава имат децата. След детството кожата преминава през различни етапи и променя своя вид.
И все пак към нормалната кожа се отнася тази, която продуцира нормално количество мазнини и вода, необходимa да я хидратира и защитава. Тя изглежда овлажнена, подхранена и свежа. Порите са малки до средни на големина. Няма или само понякога се появяват единични пъпчици. Средно плътна е и има еднакъв цвят. Мека, нежна, стегната и с добра еластичност. Допустима е склонност към омазняване в Т зоната (чело, нос, брадичка) но омазняването не е над нормалното

Мазна кожа (свръхактивна)
При този тип кожа мастните жлези са значително активни и отделят много мазнина. Порите са видимо забележими,  те са от средно големи до големи. Кожата на вид е лъскава, твърда, стегната и по-слабо чувствителна от другите видове. Има тенденция към запушени пори, черни точки и поява на пъпки. По-бавно остарява.
Този тип кожа се появява най-често във възрастта между 12 до 22 години, обаче при някои индивиди е такава през целия им живот.
Следва