Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Тиква

Вече е есен и тиквите са прибрани от полето. Остава да ги съхраните правилно и да си похапвате редовно, защото тиквата е изключително полезна храна. В нея се съдържат витамини от група В, както и витамините С, Е, D, PP, както и витамин Т, който влияе на обменните процеси в организма много положително. В нея са налични и много минерали, като калций, желязо, магнезий, мед, фосфор, кобалт, натрий.
Тиквата е полезна за хипертониците, за хората с висок холестерин. Тя подпомага извеждането на шлаки от организма, а ежедневна употреба на порция тиква може да ви предпази от пиелонефрит, който е твърде често заболяване - 80% от всички бъбречни заболявания. Сред инфекциозните заболявания заема твърде „престижното” второ място след инфекциите на дихателните пътища
Освен като храна тиквата може да се прилага външно за лечение на рани и изгаряния под форма компреси, тъй като високото съдържание на витамин А подпомага зарастването на наранените места.
А само 2 с.л. сварена тиква, приложена като маска на лицето, може да направи дамите много красиви, защото кожата става стегната и еластична, тенът се избистря и лицето просто засиява.
Тиквата се съхранява лесно и замразена във фризер, без да губи своите полезни качества.
И не изхвърляйте семките на тиквата!
Почистете ги и ги съхранете, ще ви потрябват, защото ползите от тях също са големи. В тях има  белтъчини, фибри, желязо, мед, магнезий, манган и фосфор, а също така аргинин и глутаминова киселина. Това не е всичко. Семките на тиквата са богати още на цинк, калций, селен, фолиева киселина, линоленова киселина, ниацин. Не си струва да подминете това богатство, което природата ни е дарила.
Консумацията на тиквени семки е полезна за укрепването на артериите. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Полезни са при анемия и недостиг на магнезий в организма, последиците от което са твърде сериозни. Подпомагат борбата с акнето благодарение на съдържащия се в тях цинк. А в Китай ги смятат за мощно средство в борбата със стреса и депресиите.
За мъжете тиквените семки са много полезни като превенция срещу простатит. Представителите на мъжкия пол трябва да консумират поне 50-60 грама тиквени семки дневно, за да са спокойни за простата си.
Семките на тиквата се използват и против глисти, заради аминокиселината кукурбитин, която е безвредна за човека, но за глистите е буквално отрова. За да се изчистят глистите се приемат на закуска 100 грама добре измити тиквени семки в продължение на 3 дни.
Само да напомним – ако печете семките, не ги осолявайте много. Вредата от големите количества сол е ясна на всички вече.
Тиквеният сок също е много полезен и не бива да се подценява.
Благодарение на калия, тиквеният сок може да помогне за извеждането на излишната вода от организма, ако сте направили водна задръжка и като последица отоци. Той се явява естествен диуретик, а отрицателни последици от приемането му няма. Една чаша пресен тиквен сок е достатъчна да се освободите от задържаната вода и да се нормализира работата на стомашно-чревния тракт. В тиквения сок съдържа витамин Т, който помага за спиране на кръвотечения. Той е полезен за зрението благодарение на намиращия се в него витамин А.
Много полезно е да съчетаете тиквения сок със сок от моркови и ябълки в пропорция 1:1:1. Тази комбинация действа оптимално, ако се приема 30-40 минути преди всяко хранене, като не се пропуска приема преди закуска.
За жалост у нас не са отгледани още тикви-гиганти като тези, които претендират за рекордите на Гинес и  са по 554-558 килограма, но пък къде ще съхраним тази повече от половин тон тиква. И няма да ядем само тиква, нали? Просто ще разнообразяваме храненето си с този толкова полезен плодов зеленчук, който може да се приготвя по много различни начини.
А който ще отслабва, да помни – по-малко захар. Повечето сортове тиква съдържат достатъчно захари.