Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Справете се с отоците

Ако вече сте забелязали, че по краката ви има отоци и това обезформява глезена ви, не бързайте да купувате диуретици, а помислете дали не можете да се справите по един по-здравословен начин. Погледнете внимателно и под очите – там често има торбички и тъмни кръгове, ако водим недостатъчно здравословен живот. Може би отичат и ръцете, а пръстените на дамите са се впили в тъканта.
Първо трябва да прецените с какво се храните. Дали не прекалявате със солта особено вечер?
Дали на вечеря не приемате твърде тежка храна? Имайте предвид, че белтъчната храна ще ви бъде от полза. Белтъчините нормализират отока на лимфите и попиват излишната влага в организма. Изберете за вечеря малко парче риба или варено пилешко, добавете малко зеленчуци и не прекалявайте със солта.
Колкото и странно на някого да звучи, дехидратацията също е причина за отоци. Вашият организъм е хитър, а и леко „отмъстителен“.  Вие не го осигурявате с достатъчно вода и той се запасява, като отлага течности в глезените, китките на ръцете и долната част на корема.
Пийте достатъчно вода – 6-8 чаши дневно и избирайте зеленчуци с високо водно съдържание – краставици, броколи, салата айсберг, ряпа и др.
Научете се сами да си правите лимфодренажен масаж, но имайте предвид, че това не е безотговорна работа. Посетете опитен масажист, направете консултации какви техники можете да прилагате в домашна обстановка и опитайте. Ако смятате, че не можете да се справите с това, откажете се.
И ако за масажите се изискват значителни умения, за физическите упражнения ви е нужно само желание.  Правете махове, напади, протягания, упражнения с леки дъмбели. Много полезна е аквааеробиката. Дихателната гимнастика и упражненията от йога ще подобрят лимфотока в тялото ви.
Въобще трябва да сте наясно, че можете да предприемете много по-полезни мерки против отоците, преди да посегнете към диуретичните препарати.