Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Солената шестица

Американската асоциация по сърдечно здраве определи така наречената „Солена шестица”. Става дума за храни, които съсържат неподозирано големи количества сол и същевременно са често консумирани. Учените предупреждават, че  хората изпадат в заблуда за съдържането на сол в храни като хляб, сандвичи, защото те не им се струват солени като сиренето, туршиите и др. При по-честа употреба обаче посочените шест вида храни, а те се ползват често, могат да причинят здравословни проблеми, особено на хора, чието здраве изисква слабо солена или безсолна диета.

На първо място е поставен хлябът. В една филия хляб може да се съдържа повече от 230 мг натрий (около 1 г сол ), което означава 15% от препоръчителната дневна доза сол.
На второ място е пушеното месо. Действително такова месо е за предпочитане пред повечето колбаси, но обикновено съдържанието на сол в него е твърде високо, тъй като солта е отличен консервант.
На трето място е пицата. В една средно голяма пица може да се съдържат 760 мг натрий, което значи близо 3 г сол.
На четвърто място са птиците, които се купуват готови от магазина – печени или пушени. Учените съветват птичето месо да се купува сурови и да се приготвя в домашни условия, като се отделя кожата му.
На пето място са супите.  Този вид храни могат да са достатъчно диетични и полезни, ако не се пресоляват и не се използват готови бульони и смеси с високо съдържание на сол. Практиката показва обаче, че и в домашно приготвените супи домакините често добавят повече сол от необходимото.
На шесто място са поставени сандвичите, макар че понякога в тях солта може да надхвърля значимо приемливите количества в зависимост от вида хляб, колбасите, сирената. Добавените кисели краставички, туршиени моркови, чушки също увеличават количеството сол.

Както показват отговорите в направената от американските медици анкета, 75% от хората със закъснение усещат, че са прекалили със солените храни.