Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Слънчогледово олио

За всеки човек, който се грижи за здравето си и фигурата си, е важен въпросът колко мазнини трябва да консумира, какви мазнини, да ги изключи ли въобще от храненето си или не. Потребностите от мазнините при рационално хранене са в граници от 68 до 138 грама за 24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото натоварване. Смята се, че при диетично хранене енергийният дял на мазнините трябва да представлява около 30% от общия енергиен баланс.
Слънчогледовото олио е една от мазнините, които най-често се употребява на българската трапеза. То се произвежда от слънчоглед, а в мазнината на слънчогледовите семки преобладават ненаситените мастни киселини. Ненаситените мастни киселини претърпяват в организма различен метаболизъм и се получават техни производни с голямо значение за нормално протичане на основни жизнени функции. Тези киселини участвуват в регулиране на съдовия тонус и тонуса на гладко мускулните органи, в оплодителната и репродуктивната функция, в родовия акт, в процесите на кръвосъсирването. При недостиг на есенциални (ненаситени) мастни киселини се установява забавен растеж, нарушение във водната обмяна, понижаване на имунитета, бъбречни увреждания и кожни прояви.
Слънчогледовото олио е изключително богато на омега 6 и омега 9 мастни киселини, но техният процент е различен в различните марки олио. Това зависи от сортът на слънчогледа, почвата и климата на мястото, където той се отглежда.
В 100% мазнина(слънчогледово олио) се съдържат: от 48% до 74% линолова мастна киселина, (служи като изходно съединение за образуването на други ПНМК от реда омега-6 : гама-линоленова, дихомо-гама-линоленова и арахидонова киселина.
В рационалното хранене препоръчителното съотношение на ПНМК омега-6/омега-З е 10:1, а в лечебното хранене от 3:1 до 5:1); от 14% до 40% олеинова мастна киселина, която е основната омега 9; от 4% до 9% палмитинова мастна киселина; от 1% до 7% стеаринова мастна киселина. За да сте наясно какво е това съотношение за отделните марки слънчогледово олио, трябва внимателно да четете етикетите.
Слънчогледовото олио е богато още на лецитин и витамин Е. Вече сме ви обръщали внимание, че витамин Е, освен като мощен антиоксидант, е известен и с положителното си въздействие върху имунната и сърдечносъдовата система. Лецитинът подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани.
Качественото слънчогледово олио трябва да е: изключително чисто, да притежава блясък и бистрота, да е универсално, което значи използваемо за пържене, готвене и салати, да има приятен вкус. То трябва да издържа на температури над 200°C, да не дими при загряване, да не пръска и не се пени.
Задължително е  качеството да е доказано  със сертификат, срокът на годност да е поне две години при ненарушена опаковка.
Разбира се и самият потребител трябва да съхранява правилно слънчогледовото олио, защото то може да влоши качествата си, ако стои на пряка слънчева светлина, висока температура. Трите основни фактора, които влияят на трайността на олиото са топлина, светлина и влага. Ето защо, разфасовките трябва да се съхраняват в тъмни, сухи и хладни места. Тенекиените кутии не трябва да се дупчат, а да се отварят от капачката. След използване капачката да се затваря добре. В противен случай, олиото ще се окисли по-бързо, а това ще скъси трайността му и ще влоши качествата му.
В заключение трябва да кажем, че слънчогледовото олио има своето място на нашата трапеза, дори да сме на диетично хранене. Докзано е, че много от полезните вещества в зеленчуците се усвояват по-добре, ако салатата е подправена с малко мазнина, което обаче не значи обилно полята с олио.  Слънчогледовото олио е полезно за нашия организъм, ако го използваме разумно.


Ароматно олио за салата

Салата без олио не е хубава.За зехтин невинаги има пари.Правя следното- в тъмно шише наливам около 350-400грама олио,слагам стрък босилек и стрък машерка, 2-3 лъжици балсамов оцет, да преседи 4-5дни и поливам салатата. Охае много хуваво.Пробвайте ако искате.

Олиото лекува

У нас се прилага този метод за лечение, баба ми му е голям фен. Твърди, че прочиства организма . Най-вече го правим срещу парандонтоза и наистина всички сме със здрави венци и зъби. Не е много приятно, но е полезно.Буквално копвам от бабината папка, тя си заделя такива интересни неща.-- Сутрин на гладно слагате в устата си една супена лъжица олио и почвате да жабурите.Само една супена лъжица и целият организъм се детоксикира. Жабуренето продължава 15 мин.,олиото става гъсто и бяло на цвят и се изплюва. Лекува се главоболие, бронхити, стомашно-чревни и бъбречни заболявания, артрози, женски болести. Методът е на руския лекар Карах. Чрез лигавицата на устата се детоксикира целият организъм, а това укрепва клетките, тъканите и органите. Д-р Карах препоръчва жабуренето да се прави ежедневно, сутрин на гладно и в никакъв случай да не се поглъща получената течност, защото е пълна с токсини. След това устата се изплаква обилно с вода.За ускоряване на ефекта процедурата може да се прави и вечер преди ядене, докато самочувствието не се подобри окончателно.Според него за постигане на ефект при банални неразположения са достатъчни няколко дни,въпреки ,че нищо не пречи да се лекуваме по-този метод и години наред. Олиото води до учудващи промени в устната кухина.Прекратява кървенето на венците, пародонтозата претърпява обратно развитие,зъбите стават по-бели. Ефектът на лечението ше се усили, ако се използва студено пресовано олио(някогашния шарлан) или зехтин