Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Разширени вени - упражнения

Движението на кръвта във вените от периферията към сърцето се обезпечава от силата на венозните стени, венозните клапи и от съкращаването на околната мускулатура. Тяхното заболяване може да доведе до забавяне на кръвния ток, което от своя страна води до разширяване на вените. Когато вече имаме такъв проблем, се налага постоянно да се грижим за вените, за да се избегнат усложнения. Студеното време, подобно на горещините, създава предпоставки за отоци и болки в областта на разширените вени на краката , защото сме обути в затворени обувки, ботуши и за жалост – в синтетични чорапи, панталони и т. н.
Може да ни помогне ежедневна гимнастика. Разнообразните физически упражнения имат решаваща роля не само за предпазване, но и за лекуване на разширени вени. Те съдействат за придвижване на кръвта от различните части на тялото до сърцето, укрепват и удължават живота на вените. Трябва да се изпълняват ежедневно и най-вече след свършване на работния ден. Освен физически упражнения необходимо е вечер да се повдигат краката на високо поне за 15 минути. Най-добре това става, като краката се поставят на мека възглавничка при легнало положение. Препоръчително е също краката да се потопят в хладка вода поне за 5-10 минути, след което да се намажат със специален крем или гел.

Комплекс упражнения
1. И. п. - тилен лег.
Ръцете се поставят отстрани на тялото с опрени на пода длани. Краката се вдигат до 90° и се връщат обратно. Упражнението подпомага за оттичането на кръвта от долните крайници. Дишането е свободно.
Повторете 4-6 пъти.

2.  И. п. - тилен лег.
Краката се движат както при каране на велосипед. Дишането е свободно. Упражнението  укрепва коремните мускули и предпазва от застояване на кръвта в долните  крайници. 
Повторете 4- 6 пъти с времетраене 10 секунди и 2-3 секунди почивка между повторенията.

3.  И. п. - тилен лег.
Повдигнете краката бавно нагоре до вертикално положение спрямо тялото. Дланите на ръцете поставете под хълбоците. Дишането е свободно. Упражнението може да се прави в началото с крака, опрени на стената. Полезно е не само при разширени вени, но и при ниско кръвно налягане.
Повторете 4-6 пъти.

4.  И. п. - тилен лег.
Ръцете се изнасят над главата и докосват пода. Вдишва седълбоко. След това левият крак се сгъва и тялото се надига така, че с ръцете да се обхване подбедреницата, а коляното се притиска до гърдите с цел да докосне брадата. При притискането му се издишва, а при разгъването на краката се вдишва.
Повторете 4-6 пъти с левия и с десния крак.

5.  И. п. - тилен лег.
Краката се повдигат на 45° и с тях се изпълняват напречни ножични движения при свободно дишане. Упражнението засилва и коремните мускули.
Повторете 8-10 пъти.

6.  И. п. - лицев лег.
Краката се сгъват и разгъват в коленете по-рязко в продължение на 30 до 60 секунди.

7.  И. п. - лицев лег.
Ръцете са опънати край тялото и се опират на пода с юмруци близо до бедрата. Последователно се повдигат левият и десният крак назад и нагоре до 50-60°.
Повторете 4-8 пъти за всеки крак.

Да напомним, че макар и специализирани, тези упражнения ви помагат да раздвижите цялото тяло. Удачно е да ги съчетаете и с други комплекси за отслабване, които вече сме ви предложили, така ще си направите цяла тренировка. Но ако сте изморени от дългия ден, погрижете се поне за разширените вени.