Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Псамотерапия (лечение с пясък)

Псамотерапията - (от латински psammos - пясък; therapia - лечение) – е метод на лечение, при който се  използват пясъчни вани със специално подбран пясък. Същността на тези процедури е елементарна – човекът ляга по гръб във ваната и тялото му се засипва с нагрят пясък. Оставят се открити областта на сърцето, стомахът и главата. По - сложно е да се подбере точният вид пясък, тъй като е известно, че видовете пясъци имат специфични свойства и следователно различно въздействие. В разните видове пясък съставът на кварцът, слюдата и  видовете минерали е в различно съотношение, поради което ако се провежда целенасочено лечение, специалисти трябва да направят подбора. В морските пясъци има съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което прави пясъка хигроскопичен.
Сеансите трябва да са максимум половин час. След това се прави душ с топла вода. Псамотерапията е противопоказна за жени по време на менструацията, както и за жени, страдащи от ендометриоза, мастопатия, миома на матката и хормонална дисфункция на яйчниците. Противопоказна е и за страдащи от епилепсия, хипертония, всякакви инфекциозни болести. Същински процедури е добре да се извършват под ръководство на специалист, който да подбере точния вид пясък, да определи времето за престой в пясъка, да контролира състоянието на пациента постоянно.
Ако решите сами да се възползвате от престоя си на морския бряг и да се позаровите в пясък, не престоявайте повече от 10-15 минути. Лягайте само в сух и добре нагорещен пясък и никога във влажен или студен. Най - добре е такава процедура да извършвате привечер - към 17-18 часа. Тогава пясъкът е добре загрят, а въздухът не е толкова горещ. Можете да изберете позицията си така, че главата ви да е под чадър. Не натрупвайте големи количества пясък върху себе си и категорично помнете, че областта на сърцето и стомахът трябва да са открити. В никакъв случай не бива веднага след излизането от пясъка да влизате в морето, знаете какво може да причини рязката смяна на температурата. Още повече, че щом сами се заривате, едва ли сте проверили кръвното си налягане. Ако имате разширени вени, слаби капиляри, високо кръвно или сърдечни проблеми, откажете се. Лежането, разходките по топлия пясък също могат да бъдат полезни при артрит, радикулит, различни невралгии, болести на отделителната система.
Псамотерапията се прилага и при затлъстявания от различна степен, но в тези случаи процесите трябва да се контролират от лекар. За 14-дневен курс, включващ и диета, могат да се свалят 5-8 килограма.


лечение с пясък

Това лято много ме боляха коленете и всеки ден ги заривах, има някаква полза.казаха ми че не е редно цялото тяло да се покрива и не посмях да си зарина гърба. Само на морето ли се прави такава псамотерапия?

В много SPA

В много SPA центрове има вани за пясъколечение, но трябва лекарско направление, иначе цените не са най-ниски.