Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Плосък корем – 10 навика и ще го имате

Отпуснете се. Стресът е първата причина за натрупване на мазнини. Стресът повишава нивото на кортизол над нормалните граници, а това значи натрупване на мазнини по корема, според  Якоб Сейдел (доктор по философия от  Националния институт по здравословно хранене в гр. Билтховен, Нидерландия).
За разтоварване от напрежението можете да правите следното: усамотете се на тихо и удобно място. Поемете дълбоко въздух и бавно го издишвайте.  Това ще проясни главата ви.  Продължавайте да вдишвате дълбоко и да издишвате, като че ли произнасяте тихо звука „о”. Правете упражнението 5-10 минути два пъти дневно.
Забравете за алкохола въобще. Според доктор Якоб Сейдел  дори една чаша вино е достатъчна да се натрупат мазнини по корема, тъй като нивото на кортизола се повишава и от алкохола.
Забравете цигарите и  не се заблуждавайте, че те ви помагат да отслабвате. Според теорията на същия учен при пушачите има по-голямо на натрупване на мазнини в коремната област, докато при непушачите мазнините се разпределят по-равномерно по цялото тяло.
Консумирайте храна, богата на фибри. Това помага за снижаване на теглото, защото се създава усещане за ситост. На ден са достатъчни от 25 до 38 г влакна, за да имате добро храносмилане.
Пийте много вода, особено важи това за предменструалния период при жените.
Не забравяйте за костната си система. Вилибалд Наглер, доктор по медицина, твърди, че слабата костна система е една от причините тъканите по корема да увисват, когато има наднормено тегло. Той препоръчва на хора над 50-те години да приемат 1200 мг калций ежедневно с храната и с хранителни добавки, а под 50-те по 1000мг.
Аеробна дейност – това е истината. Никакви диети или медикаменти няма да ви помогнат, ако коремните мускули са под пластове мазнини. Пет пъти седмично, по 45-60 минути – това препоръчват спортните лекари.
Стягайте корема. Не си мислете, че това трябва да стане с ластични колани или тесни дрехи. Научете се да стягате постоянно коремните мускули. Изградете такъв навик. Естествено е, че първо трябва да го правите целенасочено – изправяте гърба добре и прибирате корема максимално навътре. Постепенно се свиква и няма да ходите, както казва народът „с корема напред”.
Работете за коремната мускулатура поне три пъти седмично. Изберете си комплекс от упражнения, правете го редовно. След 1-2 месеца го сменете с друг подходящ комплекс, като увеличите натоварването. Така ще се радвате на стегнати коремни мускули и естествено – на плосък корем.
Погрижете се за цялата си фигура, за стойката си. Раменете трябва да са винаги изправени, гърбът също, коремът прибран, но не задържайте въздуха. Ходете с ритмична походка, никога не влачете краката.