Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Пиперки /чушки/

Едва ли има българска трапеза, на която целогодишно да не се ядат чушки, независимо сурови, сухи, на туршия или под формата на смлян пипер. Този зеленчук е вече традиционна храна за българите и едва ли за някого има значение, че у нас е пренесен от Испания, а родината му е Латинска Америка. Още по-малко известен е фактът, че чушките, които толкова обичаме, са от семейство картофови, както и доматите.
Capsicum – това е латинското название на пипера. Всеки е виждал по пазарите изобилието на видове пиперки, защото те са над 100 вида, а при опрашването из градините току се създаде нещо ново. Сещате се как дядо от село твърди, че не е сял люти пиперки, а  на вас ви текат сълзите, докато преглътнете „сладката” чушка, как трябвало да е дълга, а излязла тумбеста.
Освен че са вкусна храна, пиперките са и много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, белтъчини и захари.
Само в 100 грама чушки се съдържат около: 0,700 г белтъчини, 10мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С(в пъти повече от лимона), 115мг витамин А, витамин Е, В1, В2, В6, и още желязо, калий, ниацин, триптофан и други полезни вещества. И което е твърде интересно, най-много захари съдържат лютите сортове.
Много полезен за човека е капсацинът в чушките (молекула, която задейства особен рецептор: Trpv1), за който се знае, че подпомага бързото изгаряне на калориите, има антиокислително действие и съдейства за доброто кръвоснабдяване на кожата. Той предизвиква парене в устата, хранопровода и стомаха дори ако се поеме в количество равно само на 1/800 от мг. Капсацинът е апетитовъзбуждащ и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок. Има и потогонен ефект, защото е силен дразнител на кожата. Капсацинът и ликопенът (друго важно вещество в чушките) имат противораково действие, а съчетанието с голямото количество на витамин С ги превръща в средство за борба с остаряването. Затова по-възрастните жени често повтарят нещо научено от живота: „Една чушка е равна на буркан помада (крем)”.
Червените и тъмнооранжевите пиперки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените.
Лютите пиперки се смятат за мощен афродизиак.
Чушките са и „удобна” храна, тъй като могат да се пекат, варят, мариноват, от тях се правят лютеници, пюрета и други продукти. Най-добре е, разбира се, да се ядат сурови- нещо, което нашият народ не прави често, освен по отношение на  лютите чушлета.

Предлагаме ви еднодневно меню, което е лесно за изпълнение, нискокалорично е, но е богато на витамини и други нужни за организма вещества.

Закуска:
кафе без захар (чай)
тънка препечена филийка с парче обезсолено сирене
средно голяма зелена чушка (сурова)

10.00 часа:
праскова -1 бр.

Обяд:
салата от печени червени чушки, обилно поръсени с магданоз, овкусени със зехтин
пилешка пържола на скара – 150 гр.
диня – 100 гр.

16.00 часа:
200мл портокалов сок (може и кафе)

Вечеря  (около 19 ч.):
червени печени чушки с кисело мляко (нискомаслено), чесън и магданоз
круша или 100-150 гр. бяло грозде
Вода – не по малко от 1,5 литра