Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Отслабване с балансирано хранене - 6 принципа

Шестте най-важни принципа на балансираното хранене, което води до отслабване и поддържанена теглото в оптимално ниво, са:

Първи принцип: рационалност
Необходимо е внимателно да бъдат избирани храни за ежедневното меню, които да насищат организма с нужното количество хранителни вещества, без да бъдат висококалорични.

Втори принцип: енергиен баланс
За да се постигне идеален енергиен баланс трябва да се спазва следното съотношение на активните вещества: въглехидрати - 50%, белтъчини - 30%, мазнини - 20%.

Трети принцип: воден баланс
Трябва да е ясно, че без осигуряване на правилен воден баланс, останалите принципи губят своето съществено значение. Всеки организъм се нуждае от съответното количество вода - на 1 килограм телесна маса са нужни 30 мл вода.

Четвърти принцип: правилно приготвяне на храната.
Колкото и да са индивидуални вкусовете на хората, има категорично доказани способи, които подпомагат усилията за отслабване. Приготвянето на пара, на грил, варенето са винаги за предпочитане пред пърженето.

Пети принцип: ритмичност
Диетолозите са на мнение, че не трябва да се храним, когато можем или когато сме гладни. Ритъмът на 3 основни хранения плюс 2-3 междинни води до най-значими резултати в намаляването на теглото.

Шести принцип: физическа активност
Колкото по-голяма е физическата активност на индивида, толкова повече енергия изразходва той.