Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Отслабване и тренировки – митове

Ако имате сериозно намерение да намалите личното си тегло, не се заблуждавайте от чути неистини. Трябва да сте наясно с някои твърдения, които най-меко казано могат да се определят като митове.

1. Голямото количество аеробни натоварвания е основният път към намаляване на теглото. НЕ!
Ако прекалите с аеробните натоварвания можете да загубите не само мазнини, а и мускулна маса. Дългите и много интензивни аеробни тренировки не са най-разумният подход, когато искате да отслабнете. Не трябва да допускате загуба на мускулна тъкан. Може би не знаете, че всеки 50 г мускули помагат да използвате допълнително 50 калории на ден. Аеробната тренировка трябва да бъде точно дозирана, не тя е основният път към отслабването.

2. Тренировки с много леки тежести и голямо количество повторения ще направят мускулите ви релефни. НЕ!
Мускулите реагират на натоварването. При упражнения с достатъчна тежест и подходящо количество повторения се създават микроскопични разкъсвания в мускулите и тяхната регенерация довежда до добър тонус и красива форма на мускулите. Важна роля за релефът играе храненето. Когато се снижи процентът на мазнини в организма, тогава може да се говори за релеф. Следователно релеф ще имате при една добра комбинация от силови упражнение, аеробно натоварване и корекции в храненето.

3. Калориите са единственото, което решава проблема с отслабването. НЕ!
Съотношението на количеството белтъчини, въглехидрати и мазнини – това е най-важното. Балансираният прием на тези компоненти е в основата на процеса на отслабване и поддържането на качествена мускулна маса.

4. Мускулите тежат повече от мазнините. НЕ!
1 кг мазнини и 1кг мускули си тежат по 1 кг!
Разликата е в обема. Обикновено съотношението в обема е 3:1. Затова жени, които повишат теглото си с 2 килограма за сметка на мазнини, имат чувството, че кантарът не е верен. Те визуално изглеждат значително по-обемни и не им се вярва, че са повишили теглото си само с 2 кг. Затова мерете с метъра!
 
5. Има универсална тренировка за отслабване. НЕ!
Няма такава универсална тренировка, както няма и универсална диета.
Първо, всеки организъм реагира различно на физически натоварвания, значи му трябва индивидуална програма.
Второ – за 4-6 седмици организмът се адаптира към натоварванията, при положение, че заниманията са редовни. Затова трябва да се променят натоварванията, вида на упражненията, дори мястото на тренировка.

6. За да се отслабне на определени проблемни места, трябва да се правят упражнения именно за проблемните зони. НЕ!
Локално изгаряне на мазнини физиологически е невъзможно. Обичайно е първото място, на което се натрупат мазнини, да е последно в процеса на изчистването им. Затова не губете време в изолирани тренировки, а тренирайте цялото тяло и своевременно нанесете корекции в храненето.

7. Трябва да се яде, за да се отслабне. ДА, но…!
Наистина трябва да се приемат достатъчно калории, за да функционира организмът правилно. Но само да се приемат калории не стига. Вече казахме – нужно е правилно съотношение на белтъчините, въглехидратите и мазнините. А гладуването е просто забранено!

8. Трябва да се тренира всеки ден, за да се отслабне. НЕ!
Не е необходимо да се провеждат ежедневни аеробни и силови тренировки. Все пак тренировките не са ежедневната гимнастика за ободряване и раздвижване.
Достатъчно е 3 пъти седмично да се осигури едно средно по интензивност натоварване в съчетание от аеробна дейност и силови упражнения. Можете да добавите още 2 аеробни тренировки в седмицата през дните, когато нямате основна тренировка.