Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Отслабване и емоции

Според психолозите всеки, които иска да намали своето тегло, трябва да знае, че емоционалното състояние е ключов фактор в тази битка. Те смятат, че ако личността не се е научила да контролира своите емоции, не са изключени проблеми от различно естество.
Направено е проучване с 1300 американски психолози, които помагат на пациенти да се справят с различни проблеми, свързани с теглото.
44% от психолозите са заявили, че за пациентите е важно да разбират и да регулират своите емоции, свързани с контрола на теглото. Голямата трудност не е в свалянето на килограмите, а в задържането на новопостигнатото тегло. Именно с този момент са свързани и много тревоги, тъй като хората предварително се тревожат дали ще се справят занапред. Хората трябва да се приучат да избягват негативните мисли в тази посока, а не да ги предизвикват.
Психолозите отбелязват, че в 43% от случаите се сблъскват с така нареченото "емоционално преяждане".
Отчетено е още, че 43% от пациентите не могат редовно да спазват своя тренировъчен режим.
С избора на правилни и здравословни продукти за хранене се затрудняват 28% от тези, които се борят да задържат по-ниско тегло, след като са свалили килограми.
В друго изследване са участвали 306 психолози, като 92% от тях са посочили, че им се е налагало да се занимават със скрити емоционални проблеми, които всъщност водят до увеличаване на теглото или пречат то да бъде намалено.
Повече от 70% от медиците смятат, че когнитивната терапия може да бъде решение на проблема, защото помага на хората да изградят правилна стратегия как да се справят с проблемите, свързани с теглото си.