Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Отоци през лятото

Много жени през лятото се оплакват, че сутрин са подпухнали, а вечер едвам се побират в тесните си панталони, че всичко ги стяга в областта на талията, а не са качили килограми. И сигурно е така. Особено ако са допуснали нарушаване на баланса на течностите в организма.
На първо място трябва да се прецени начина на хранене, а не веднага да бъде обвинявана горещината. И тя си има своя дял в тази неприятност, но неправилното хранене е "по-главен" виновник.
На първо място трябва да се помисли за количеството сол, което се приема ежедневно. Науката отдавна е доказала, че солта е необходима на човешкия организъм, но много пъти ние не сме способни да изчислим точно колко сол приемаме, когато купуваме колбаси, готови салати, консерви и т. н. Можем поне когато сами приготвяме определена храна, да проявим повече внимание и да помислим за себе си. А който обича солено - да си досоли!
В храненето трябва да се включат повече зеленчуци и плодове, богати на калий. Именно недостигът на калий е една от причините за отоци. Нека в менюто присъстват бобови храни, банани, овесени ядки, а дините и пъпешите са незаменим помощник в борбата с отоците. Богата са на калий, на вода и имат диуретичен ефект.
В никакъв случай не трябва да се забравят краставиците.
Прясно изцедените сокове също могат да бъдат използвани – от тиква, цвекло, моркови, спанак или несладки плодове. Естествено, че комбинацията от зеленчукови сокове е твърде полезна в случая – действа диуретично, а захарите са малко.
Много жени предпочитат отвари от различни билки, но все пак е нужна консултация със специалист, тъй като билките не са за подценяване, колкото и безобидни да ни се струват. Отвари от сушени плодове могат да се ползват спокойно – от сушени кайсии, смокини, стафиди. Само че не си правете компот от сушени плодове, тоест не добавяйте никаква захар!