Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Опитайте за отслабване и здраве

Само 12 минути интензивни упражнения за седмицата са достатъчни, за да подобрите здравето си и да се избавите от наднорменото тегло.
Може и да не ви се вярва, че това е така, но учените твърдят, че са достатъчни 4 минути на ден три пъти седмично, прекарани в интензивна тренировка, за да изгорите максималното възможно количество калории.
Резултатите са на лице при група доброволци, които намалили наднорменото си тегло с 10%, след като спазвали указанията на спортните лекари и екип от медици, наблюдаващ други показатели, като кръвно налягане и ниво на глюкозата в кръвта.
Според предишни твърдения на лекарите, за да се поддържа нормално тегло и да се постигнат нормални параметри на здравето, са необходими 120 минути умерена физическа натовареност или 20 минутна интензивна тренировка. Последните проучвания обаче сочат, че 12 минутна интензивна работа, разделена в три тренировки, е напълно достатъчна.
Учени от Норвегия са разработили различни спортни комплекси от упражнения и изследвали тяхното влияние върху 24 мъже с наднормено тегло. В продължение на 10 седмици доброволците провеждали бягане на пътека с такава интензивност, че пулсът им се увеличавал до 90% от максималната мощност.
Участниците били разделени в две групи - едната изпълнявала 3 тренировки по 4 минути, а другата 3 тренировки по 16 минути.
Независимо от различния обем резултатите били близки. Показателят, отчитащ поглъщане на кислород по време на тренировка, при първата група нараснал с 10%, а при втората с 13%. Показателите за кръвното и нивото на глюкозата били  понижени и в двете групи, но по-ефективни се оказват 16-минутните тренировки.
Учените продължават своята работа, но са убедени, че тези изследвания ще помогнат да се намали смъртността от заболявания на сърцето и инсулт.