Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Нов медикамент намалява смъртността при заболявания на сърцето

Швейцарската фирма Novartis  е разработила ново лекарство, което може да намали смъртността при сърдечни заболявания с 20%. То е с кодово название LCZ696 и все още е в изпитателен период, но много от проведените тестове дават обнадеждаващи резултати.
В продължение на 25 години са провеждани тестове с участието на 8400 пациенти. Резултатите показват, че новото лекарство е значително по-надеждно от други, които са на пазара.
Освен понижаване на смъртността при сърдечни заболявания, медикаментът  LCZ696 предпазва и от обостряне на сърдечните заболявания. Според учените препаратът може да допринесе за спасяването на близо 90000 души, страдащи от сърдечни заболявания само в Европа и САЩ.
На Европейския конгрес на кардиолозите са представени резултатите от изследванията на швейцарските учени, а новият медикамент се очаква на пазара през следващата година.
В очакване на новия медикамент да припомним, че едни от причините за нарушения в сърдечното здраве са нездравословния начин на хранене и ниската двигателна активност.