Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Не подценявайте белтъчините

Приемайте достатъчно белтъчини – това правило важи за всяка диета, включително и при диетите за отслабване. Съгласно указания на Института по хранене RAMN, хората над 18 години трябва да консумират на ден от 0,75 – до 1,6 грама протеини на килограм лично тегло. Имайте предвид, че 1,6 г е прием за спортуващи и то с интензивно натоварване. За хората, които са на диети за отслабване, е достатъчно да приемат по 1 г белтъчини на килограм лично тегло.
Важно е и да се движите достатъчно, защото без движение вашите мускули започват да атрофират постепенно. А когато протича процес на отслабване, не трябва да се допуска загуба на мускулна маса. Ако осигурите на организма си достатъчен прием на белтъчини и активно движение, ще поддържате в добра форма своята мускулатура. А стегнатите мускули са едно от препятствията пред целулита.
Диетолозите съветват да не се понижава общата калорийност на дневния порцион рязко. Това трябва да става постепенно – 200-300 калории на ден. Това ще даде възможност да загубите около 500 грама мазнини за седмица при съхранение на мускулната маса. Може тези 500 грама да ви се струват малко, но ако измерите обиколката на талията си, ще установите, че тя е намаляла с 3-4 см. В дните, през които имате по-интензивно физическо натоварване, например фитнес, можете да увеличите приема на белтъчини и сложни въглехидрати, например с 100-150 калории. Така няма да допуснете загуба на мускулна маса, нито нарушение на обменните процеси в организма.