Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Не забравяйте краставиците

С настъпването на пролетта много жени все по-често се замислят как да приведат своята фигура в желаната форма.  Да се надяваме, че туршиите вече са на привършване, защото колкото и да си говорим срещу тях,  с удоволствие ги похапваме през студените месеци.
Сега искаме да припомним за един от най-полезните дарове на природата - краставиците. Всички знаят, че краставиците се състоят предимно от вода - около 95% от целия им състав. Колкото и да е важен този факт, не бива да се подценяват другите им полезни свойства.
Краставиците са богати на тартронова киселина, която има ефект върху метаболизма на мазнините, като забавя и намалява превръщането на въглехидратите в мазнини.
Не по-малко важен за организма е богатият набор от витамини и минерали: витамин С, В1, В2, В3, В5, В6; желязо, цинк, калий, калций, магнезий, фолиева киселина.
През пролетта това е особено важно, тъй като краставиците помагат да се преодолява умората. Опитайте вместо кафе да изядете една краставица и сами ще усетите благоприятния ободрителен ефект.
Благодарение на хармоничното съчетание между калия и натрия краставиците нормализират водно-солевия баланс на организма. Те имат отлично диуретично въздействие, несъздаващо неудобство, каквото е присъщо за някои медикаменти. Явяват се безкрайно полезни и за хора със сърдечни проблеми, подобряват работата на щитовидната жлеза.
Работейки за целия организъм в положителна посока, краставиците въздействат върху кожата, здравината и блясъка на косата. Дори да не намерите време да полежите с кръгчета краставици върху очите, пак ще усетите благотворното действие на този така популярен в света зеленчук.
Малко хора знаят, че краставиците могат да ги спасят от главоболие, ако вечерта са прекалили с алкохола. Достатъчно е преди лягане за сън да се изяде една краставица, за да станете бодри сутринта.
И едно трикче - когато влизате в банята, можете да вземете със себе си 1-2 кръгчета краставица. Ако с тях натъркате огледалото, то няма да се изпотява по време на утринния ви душ. Пробвайте.
Дано сме ви убедили, че с пукването на пролетта е добре да зареждате в хладилника по-голямо количество краставици. И не се притеснявайте – щом ви се дояде нещо, похапвайте от тях. А бихте могли да изкарате няколко дни и на Диета с краставици!