Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Натурален шоколад

Мнозина от нас се изправят често пред дилемата: „ Да хапна или да не хапна?”. Сещате ли се за какво става въпрос – за шоколад, разбира се. Отдавна вече знаем, че от него се напълнява, макар че има и диети, които са на основа шоколад. Навярно помните – един шоколад от 100 г за деня и нищо друго освен вода. Много удобна и лесна диета, само дето трудно се издържа и резултатът от нея е съмнителен.
Знаем също, че ако си позволим шоколад, за предпочитане е натуралният. Тъй като какаото е много полезна храна, трябва да избираме шоколад на база 70% какао. Има и друга полза от консумация на черен натурален шоколад. В 40 грама (малък шоколад) черен натурален шоколад се съдържат 28 мг кофеин и ако не сте любител на кафето, ето един вкусен заместител, стига да не ви стане навик да хапвате всеки ден по едно такова „кафе”. Науката е доказала много ползи от шоколада и какаото, но за повече от тях вече сме споменавали.
Сега ще ви дадем още един аргумент в полза на лакомството. Студено е , често ни мъчат кашлици, които трудно се лекуват. И тук на помощ може да ни дойде именно натуралният шоколад.
Изследвания, проведени от английски учени, са открили, че едно от веществата, съдържащи се в шоколада и какаото, предизвиква откашлящ рефлекс и то много по-силен от въздействието на кодеина. Според тях употребата на шоколад в чист вид  помага при простуда. Учените наблюдавали десет клинично здрави непушачи, на които приложили 1000 милиграма теобромин (вещество в какаото и шоколада) , 60 милиграма кодеин и неактивно плацебо. След два часа приложили капсаицин – с цел предизвикване на кашлица. На практика нямало значителна разлика между активността на кодеина и плацебото, а теоброминът увеличил дозата капсаицин.
И така, ако имате суха кашлица, пробвайте да смучете натурален черен шоколад, може би ще предизвикате откашлящ ефект. Дори да не стане нищо, ще имате повод да похапнете шоколад, без да ви гризе съвестта, че сте нарушили своята диета за отслабване.