Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Може би пуйка за Коледа?

Ако още не сте се замисляли за коледното меню, бихте могли да вземете едно интересно решение и да предложите на близките си пълнена пуйка. И без това 2015 според източните календари е година на Синята дървена Коза и от месните продукти са за предпочитане птиците. А ако се питате защо пък точно пуйка, трябва да знаете, че много изследвания доказват, че пуешкото месо е по-полезно и по-диетично от пилешкото и от това на другите птици. В полза на пуешкото е и мнението на  Анселм Брийа-Саварен, основател на Френската кулинарна академия,  който твърди, че пуйката е „най-изисканата и най-вкусната” от домашните птици. В полза на избора ви може да бъде и фактът, че пуйката е достатъчно едра и месото ще бъде достатъчно за всичките ви гости – с птица, тежаща 8-9 килограма, можете да посрещнете около 15 човека. А в съчетание с подходящи продукти за плънката ще блеснете и като отлична домакиня, освен ако не сте възложили готвенето на съпруга си – тогава той ще обере овациите, но пък вие ще се гордеете със способностите му.

При положение, че искате прясна пуйка, купете я поне два дни предварително. В същия ден освободете месото от опаковката, ако има такава, извадете вътрешностите и добре подсушете птицата отвътре и отвън с мека салфетка. След това я поставете в подходящ съд и я приберете в хладилника.
Ако сте купили замразена пуйка, трябва да я размразите правилно, за да е вкусно после месото. Можете да оставите птицата с опаковката в помещение с температура 15-16 градуса, или потопите опакованата пуйка във вода с температура около 15 градуса, но трябва да сменяте често водата. Важно е, когато прецените, че размразяването е приключило, да проверите дали във вътрешността на птицата няма останали ледени кристали. Не бива да допускате това. Почиствате всичко добре и попивате с мека салфетка, след това птицата се прибира в хладилника.

Печенето на пуйката е наистина кулинарно изкуство, ако искате месото да има нежен и приятен вкус, а коричката да е златисто-кафява.
Извадете пуйката от хладилника 1 час преди да я сложите да се пече. Първо изрежете гръдната кост, за да нарежете по-лесно после изпечената птица. Напълнете шийната част с плънка, а стомашната кухина - с резени лимон или портокал и с  червен лук, нарязан на едро. Печете при температура 190°, а ако фурната е с въздушна циркулация - 170°. Предварително трябва да сте завили пуйката с домакинско фолио, без да го стягате много. Това ще защити крехкото месо от изсушаване. На всеки час поливайте със сока, който се стича, а 30 минути преди пълна готовност свалете фолиото, за да се получи мечтаната златиста коричка.
Специалистите съветват как да пресметнете времето за печене - на всеки 415 грама от месото - 18 минути.
Готовността на месото най-лесно ще проверите, ако разполагате с термометър за месо – бодвате термометъра в най-тлъстата част на пуешкото бедро, като се стараете да не докосвате костта. Ако термометърът показва 90°, месото е готово.
При липса на термометър ползвайте „бабиния”  метод – набодете месото с добре почистена игла и съберете сока – ако е розов, трябва да печете още около 30 минути. Ако сокът е прозрачен или светлозлатист, вадете птицата от фурната, покрийте я с фолио и след 25-45 минути можете да я нарежете.