Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Мини степер за отслабване

Мини степерът е един удобен уред за домашна употреба, но много от хората, които искат да отслабнат, се питат дали е достатъчно ефективен. Има таблици, в които се посочва, че за 1 час тренировка могат да се изгорят само 220 калории и това подтиква към размисъл дали си струва усилията цялото това занимание.
На първо място помислете, че това е един универсален уред за тези, които целят отслабване – можете да крачите, като същевременно с дъмбели тренирате бицепса, трицепса, делтоидите.  Можете да разгрявате тялото си преди силови занимания, а можете да изпълнявате и самостоятелно кардио.
Не вярвайте на легендите, че тренировките на мини степер ще направят дупето ви голямо. Натоварването на големия седалищен мускул не е толкова значително, както си мислят някои. Но пък ще стегнете мускулите си добре.
Не вярвайте и че не може да се направи пълноценна тренировка – това зависи от вашите усилия, а не от самия уред. Говорим все пак за домашни тренировки с цел намаляване на теглото, а не за подготовка на спринтьори.
Имайте предвид, че докато тренирате, не трябва да се подпирате о стената, на облегалка на стол и др.. Това намалява натоварването от мускулите на торса. Дръжте тялото право, стягайте корема и лопатките на гърба. Не натискайте с пръстите на краката педалите, а дръжте ходилата естествено. Вярно е, че ще ви е по-лесно да натискате педалите с пръстите, но можете да претоварите прасците.
И въобще не си въобразявайте, че 20 минути стигат!
Ако нямате повече време, можете да загреете на степера 5 минути, да правите силови упражнения, а след това да преминете към чисто кардио – 10 минути.
Следете пулса – около 120-140. Ако ви се струва, че не можете да достигнете нужната честота, добавете силни махове с ръце или направете няколко упражнения с леки дъмбели (може и с две дебели книги).
В интерес на истината, едно бягане в парка ще ви се отрази много по-добре, но мини степерът си има своето място във вашите тренировки, дори да е само за разнообразие или в студени дни, които са неподходящи за бягане навън.