Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Мед срещу грип

Едва ли в днешно време има човек, който да не знае, че грипът е остра заразна болест, явяваща се изолирано, епидемично, дори пандемично. Причините за нея са няколко вируса /А, В, С/. Най-податливи на заразата са малки деца, възрастни хора, сърдечно и бъбречно болните. Най-общо казано  податливи на зараза са всички, чиито имунни системи са изтощени и с намалени защитни сили.
Заразата се предава предимно от болен човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях. Попаднали върху предмети и в прах, вирусите на грипа могат да оцелеят  в продължение на дни, даже седмици.
Борбата с грипа и простудните заболявания трябва да бъде навременна и неотложна. Те никак не са невинни, както се заблуждават много хора. Тези заболявания могат да доведат до тежки усложнения: на дихателна система - фарингит, бронхит, пневмония, бронхопневмония, бронхиална астма, ларинготрахеобронхит; на сърдечносъдовата и нервната система - енцефалит, миокардит; на отделителната система – бъбречни заболявания; на опорно-двигателния апарат – ревматизъм и други ставни възпаления.
Един от начините да се предпазим от грип е да си направим ваксина. Именно краят на септември е най-подходящото време за това, що се касае до есенно-зимните заболявания. Личният ни лекар трябва да прецени дали здравословното ни състояние позволява ваксиниране.
Можем да използваме и опита на народната медицина.
Народът  препоръчва:
1. Ежедневно да се изяждат 2 супени лъжици мед. Много полезно  е да се приемат половин час преди храна по 30 капки 30% спиртен разтвор на прополис, разтворен в около 150 мл. хладка вода, 1-3 пъти дневно.
2.  Направете си медено-чеснова каша. Изчистете 3-4 едри глави български чесън. Почистените  скилидки смачкайте добре и разбъркайте с равно количество мед, за предпочитане е нектарният. В чаша топла вода се разтваря 1 с.л. от тази смес и се изпива преди хранене. Желателно е това да се прави 3 пъти дневно, но ако  е невъзможно (миризмата на чесъна), правете го поне вечер преди лягане. Комбинацията от мед и чесън е доста силна противогрипна защита.
3. Ако вече сте почнали да покашляте, това не значи, че ви е пипнал грипът, но е редно да се отървете от тази ранна есенна кашлица.
Направете си лек срещу кашлица: 
Купете от аптеката ленено семе. Вържете в тензух 120 г семе и го варете 15 минути в 1 л вода. Изстискайте силно торбичката във водата, след като е приключило варенето. Добавете сока от 1 лимон и 500 г мед. Разбъркайте добре. Вземайте по 1 супена лъжица от сместа преди хранене.
Само внимавайте от какъв източник си купувате меда. Трябва ви истински мед, а не фалшификат.