Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Мандарини

Сега е сезонът, в който можете и трябва да похапвате мандарини. Първо, защото са богати на витамини: С, В1, В2, ВЗ, В5, В6, В9, Р, РР, К, Е. Второ, защото съдържат бета-каротин, лютеин и зеаксантин. органични киселини, ефирни масла, фибри. С тяхна помощ ще набавяте на организма си и калий, магнезий, желязо, калций, фосфор.
Доказан факт е, че мандарините подобряват храносмилането и дейността на червата, оптимизирайки микрофлората. Те повишават способността на организма да се бори с микробите и вирусите. Така че в условия на евентуална грипна епидемия мандарините трябва да присъстват редовно на трапезата, а от друга страна оранжевият им цвят действа енергизиращо.

Специалистите по хранене съветват:
За подобряване на храносмилането приемайте по 1/4 чаша пресен сок от мандарини половин час преди всяко основно хранене.
При хиповитаминоза изяждайте по 2 мандарини 2 часа след хранене или между храненията поне 2-3 пъти дневно.
При простудни заболявания, протичащи с висока температура плюс другите течности изпивайте по 1 чаша пресен сок от мандарини поне 2 пъти през деня.
При неправилна дейност на червата изпивайте 1/2 чаша пресен сок 3 пъти на ден половин час преди ядене.
Сокът от мандарини помага и за извеждане на излишно задържаната вода от организма. Желателно е сокът да не се подслажда допълнително. Ако сте се снабдили с добре узрели плодове, той е достатъчно сладък.

Специалистите предупреждават, че колкото и да са полезни мандарините, те са противопоказни за хора с язва на стомаха, обострен гастрит с повишено киселинност на жлъчния сок.
Някои хора, а най-често децата, проявяват и алергия към тези цитруси - в такъв случай ще трябва да се задоволите с насладата от прекрасния им оранжев цвят, който може да ви зареди с енергия и добро настроение.