Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Мазоли

Времето застудява и идва ред на затворените обувки, ботите и ботушите. Замисляли ли сте се какво ви очаква, ако имате неизлекувани мазоли. През лятото може да сте ги позабравили, но скоро те ще ви припомнят колко неприятно нещо могат да бъдат.
Как се сдобиваме с мазоли? Най-често от неудобни обувки, а понякога към това се добавя и собствената ни немарливост. Ако допуснем натиск или триене поради неудобство на обувките, клетките на кожата започват усилено да изработват кератин. Това е защитна реакция на организма ни. Постепенно по стъпалата, по пръстите на краката, на петите се образуват удебелявания – това са така неприятните мазоли.
Дори да нямате неизлекувани от зимата и пролетта мазоли, много лесно можете да се сдобиете през есента с тях, ако не реагирате своевременно дори на най-малкото неудобство на някой чифт обувки. За да не допуснете това, правете следното:
1.Във водата, с която миете краката, добавяйте малко амоняк или сода за хляб. Така кожата става мека и еластична.
2. Ако вече са се образували леки и повърхностни мазоли, правете вани на краката, като след омекването на удебелената кожа премахнете  новобразуваните мазоли с пемза. След това подсушете краката и върху мазолите поставете специални пластири с лекарство, купени от аптеката. Тези процедурите се правят ежедневно докато мазолите изчезнат. Пазете здравата кожа, тъй като могат да възникнат възпаления, ако лекарството от пластирите попадне на нея.
3. Едни от най-неприятните мазоли са тези, които се образуват между пръстите.Те се премахват и най-трудно. Вечер след измиване, изчистване с пемза и подсушаване, ги мажете с подхранващ крем, а през деня трябва да са напудрени с антибактериален прах. Ако обаче имате мокрещи мазоли, не правете нищо сами, а отидете на лекар (дерматолог).
По аптеките се продават вече и специални продукти за лечение на мазоли, но трябва да знаете, че много по-лесно е да не допуснем появата им, отколкото да се отървем от тях. Вече е ясно, че трябва да си купуваме много удобни обувки от мека кожа. Ако обувките ви стягат или убиват, не разчитайте „да се наместят”, ще съжалявате за проявеното търпение, което по-скоро ще е изтезание за вашите крака. Яжте редовно моркови (поне 300 г за деня). Те съдържат витамин А, който регулира образуването на роговия слой на епидермиса. А морковите, настъргани и овкусени със зехтин, могат да бъдат полезни и за вашата фигура, за тена на лицето ви, за целия ви организъм.


Враснали нокти

То мазолите се търпят. Като ти се повредят ноктите е лоша работа. Един палец имам на,който му се впи нокъта та ми разказва играта. ДАЙТЕ рецептичка за него , искат да ми го изтръгнат, не давам!!!!!!!

Simo, ще се

Simo, ще се постараем Smile

Лечение на враснал нокът

Една твърде стара рецепта е лечение с урина

Кракът с болния нокът се измива добре, след което се накисва с топла преварена урина за 20-30 мин. След измиване се намазва с преварена заешка мас и се обвива в найлон, отгоре бинт, след това се обува памучен чорап. Тази процедура се прави 20 дни, а след това болният нокът се изпилва добре.

Тази рецепта ни я каза стар ловджия, като предупреди маста да е от миналогодишен заек. Каза още, че ловците си събират редовно заешка мас и се лекуват с нея много неща - забрал пръст, лишеи и др.

Най-добре според нас да се иде на лекар и да се направи операция, не е толкова страшно.