Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Лечебни диети

Диета при нисък хемоглобин

Ако имате подозрение, че хемоглобинът ви е нисък, най-естествено е да се обърнете към личния си лекар и да направите съответните кръвни изследвания. Но можете да последвате и съветите на специалистите по хранене, за да укрепите организма си.
Сутрин, преди основната закуска, дъвчете бавно прораснали пшеничени зърна. Достатъчни са 1-2 супени лъжици, като можете да направите смес, добавяйки нарязани сушени кайсии, мед, стафиди и смлени ядки.
Продължете закуската с парче варено и разбира се, нетлъсто месо в съчетание с пресни зеленчуци. Можете да използвате настъргани моркови, магданоз, цвекло, тиква. От плодовете най-подходящи за момента са ябълките.  Така желязото от месото ще се усвоява пълноценно.
Ежедневно намирайте начин в менюто си да включите пшеничена каша или каша от гречка (елда). Консумирайте кашата сутрин или между основните хранения. При диета за отслабване я приготвяйте с вода, но добавяйте малко масло, копър.  Кашата може да бъде и гарнитура към месото.
При доказан проблем трябва да се оптимизира менюто за деня така, че в организма да постъпва достатъчно желязо. Наложително е да се повиши консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, който подобрява усвояването на желязото.

Хранене при високо кръвно налягане

Хората с високо кръвно налягане трябва да съобразяват своето хранене с особеностите на заболяването, което не е безобидно, независимо дали е симптом на друго заболяване или е първично. За тях е важно да знаят няколко основни принципа, засягащи начина им на хранене.
В началния стадий на болестта артериалното налягане не е постоянно високо и тогава не е необходимо да се спазва много строга диета. При постоянно повишено артериално налягане вече е необходимо да се премине към така нареченото лечебно хранене. Диетата трябва да е добре балансирана, но готварската сол, течностите и храните, богати на холестерин трябва да се ограничават. От особено значение е в диетата да се включват храни, богати на минерали и витамини. По отношение на белтъчините трябва да се спазва принципа 1 грам на килограм телесна маса.  Мазнините трябва да са не повече от 60-70 г за денонощие и да се ограничат животинските мазнини. въглехидрати се приемат в нормални количества.

От млечните продукти за предпочитане са: диетична извара, прясно сирене, сирене от краве или козе мляко, което е добре да се консумира изкиснато,  ниско маслено прясно или кисело мляко; допустими са и подсладени млека с ниска масленост, ако няма наднормено тегло.
От месните храни да се предпочитат млади и нетлъсти меса: говеждо, агнешко, ярешко, птиче месо.

Лечебна диета с елда (гречка)

Лечебната диета с елда се провежда в рамките на 7 дни. Тя не е предназначена за бързо отслабване, а за укрепване на нервната система и за прочистване на организма. Въпреки това, ако се спазва стриктно, теглото се намалява с 2-3 килограма без особени усилия.
За тази диета елдата не се вари, а се залива от вечерта. Пропорцията  е:  1 чаша гречка (елда):2,5-3 чаши кипяща вода. Процесът на набъбване на зърната може да се ускори, ако се поставят в термос, който трябва да остане затворен за около час и половина. Не се добавя сол, нито някаква друга подправка.
Последното хранене трябва да е 4-5 часа преди лягането.
Не се допуска допълнителна употреба на захар, сол, алкохол по време на диетата.

Хранене при туберкулоза

За жалост туберкулозата (Tuberculosis) в наши дни отново е широко разпространено заболяване, което в 90 % от случаите засяга белите дробове, а към 10% то уврежда и други органи и системи в човешкото тяло: сърцето, кожата, зрението, централна нервна система, костната система, ставите и др.          
Науката е доказала много отдавна, че заболяването е инфекциозно, а негов причините е Mycobacterium tuberculosis (бацил на Кох). За съжаление бактериите  са много  устойчиви във външната среда, запазват се много дълго в отделените от болните храчки, включително и след като храчките изсъхнат. Много от хората, заразени по някакъв начин с туберкулозни бактерии, не развиват веднага заболяването, защото бактериите живеят в организма им, но не са в активност, тъй като организмът се е справил с тях. Такъв вариант  се определя като скрита туберкулозна инфекция. Симптоми на болестта няма и носителите на такива бактерии не са заразни, лошото е, че бактериите могат да се активизират след време.
Потенциални източници на зараза са: болните от туберкулоза хора и предимно едрите животни, както и техните продукти. Мляко от болни добичета, сирене, извара, кашкавал от такова мляко биха могли да са източник на зараза. Месото също е опасно, ако не е обработено правилно чрез топлинна обработка. Макар и по-рядко сурови или рохки яйца могат да са причина за туберкулоза.
Целта на статията е да обърнем повече внимание на храненето, ако вече това неприятно заболяване е налице.

Ангина пекторис (Стенокардия)

Ангина пекторис (стенокардия, гръдна жаба) е заболяване, което се отличава с болка в предната част на гръдния кош, която понякога радиално се разпространява към врата, челюстта и други места по тялото. Съотношението мъже към жени при това заболяване е приблизително 4:1, но е доказано, че след 60-те години се получава изравняване. Естрогените – женските хормони, имат значима роля за по-ниската заболеваемост при жените. Обикновено стенокардията се дължи на лошо кръвообращение в артериите, които захранват сърдечния мускул. Тя е сериозен признак, че трябва да се вземат мерки, за да не последва инфаркт. Както при всички сърдечни и артериални проблеми има няколко важни фактора, които са от решаващо значение: движение, диета и намаляване на стреса.
Ако човек е с наднормено тегло, при наличие на гръдна жаба е крайно наложително да отслабне. Трябва да се изключат животинските мазнини и солта. За идеална се счита така наречената Средиземноморска диета, която се характеризира с много салати от зеленчуци, риба, чесън, червено вино и плодове. Доказано е, че честотата на сърдечните заболявания в средиземноморските страни е с около една трета до една втора по-малка от тази в Северна Европа и Северна Америка.

Изключваща диета

Има заболявания като алергии, запек и други неразположения, при които се налага да се проведе така наречената изключваща диета.
Целта на изключващата диета е да се провери към кои храни и напитки индивидът е чувствителен и усложняват заболяването.
Основният принцип е  определени храни и напитки да бъдат изключени изцяло от храната за определен период. Реакциите на организма се наблюдават внимателно и е правилно да бъдат записвани в дневник. Трябва да се изключва само по една храна и да се изчакат минимум пет дни за резултатите.
При алергия се започва с храна, за която имате подозрения, че създава проблеми. Ако не са възникнали съмнения за негативно въздействие на определена храна, се започва с изключването на храни, за които се знае, че са алергени. Това най-често са млечните продукти. По-честота на алергични реакции следват яйцата, морските дарове. Силни алергени са  пшеницата, овесът и ечемикът заради глутена. Към силно алергизиращите храни спадат и цитрусовите плодове, доматите, какаото, шоколада, някои ядки и др.

Диетично хранене при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища

Автор: проф. Лукан Балабански , „Хранене и диетика”
При тази група заболявания диетичното хранене е основа на терапията. В черния дроб се извършва обмяната на всички основни и допълнителни хранителни вещества — белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, макро- и микроелементи. В него се извършва също така обмяната на жлъчните киселини, билирубина, порфирините. Важна е ролята му в синтеза на структурни, плазмени и ензимни белтъци. Серумните албумини, протромбинът, фибриногенът, някои глобулини се продуцират в чернодробните купферови клетки. Изчислява се, че половината от белтъците на организма се произвеждат в черния дроб. Тук се хидролизират аминокиселините до крайните им разпадни продукти — амоняк и урея. В черния дроб, от друга страна, се образуват сложните белтъци — липопротеиди, глюкопротеиди и др., които изпълняват важна роля в структурата и функциите на редица органи и системи.
Всичко това обуславя едно от най-важните изисквания към чернодробните диети — необходимостта от включване на достатъчно белтъци в ежедневното меню. Редица диетологични школи доказаха, че диети с достатъчно белтък при жлъчно-чернодробните заболявания водят до по-добри лечебни резултати. За предпочитане е белтъците в храната да бъдат с оптимално съотношение на животински и растителни (1:1), при широко включване на млечни храни, крехко свежо месо и риба. Използването на прясно и кисело мляко, извара, сирене, пресен кашкавал и други млечни продукти, както и на нетлъсти меса, риба, овесени ядки и грис, соево брашно, варен яйчен белтък, осигурява внос в организма на ценните за чернодробната функция липотропни фактори — холин, метионин, бетаин, цистеин, цистин, инозит, витамин Е и др. Диета със 100—110 g белтъци дневно подпомага възстановяването на чернодробните клетки и функционалната способност на черния дроб по пътя на увеличаване на т. нар.   лабилен   белтък в протоплазмата на чернодробните клетки, подобряване съдържанието на рибонуклеиновите киселини, активността на ензимите, функциите на митохондриите. Ограничение на белтъците се налага само при чернодробна недостатъчност, съпроводена от увреждане на процесите на дезаминиране и трансаминиране на аминокиселините и намаление на уреасинтезиращата функция на черния дроб, което води до хиперамонемия и може да причини чернодробна кома…

Диетично хранене при заболяване на червата

Автор: проф. Лукан Балабански , „Хранене и диетика”
Чревните заболявания след стомашните са втората важна група, при която диетичното лечение е от първостепенно значение. Този факт се обяснява с ролята на червата в смилането и усвояването на храните. Прякото предназначение на тънките черва (дуоденум, йеюнум и илеум) е свързано с разграждане на всички хранителни инградиенти до техните най-прости съставки (белтъците — до аминокиселини, мазнините — до мастни киселини и глицерол, въглехидратите — до единични захари) и активното, а по-рядко пасивното всмукване на тези съставки през ентероцитите в порталното кръвообращение или в лимфотока. Лесно е да се съобрази, че при органични и функционални увреждания на червата храносмилането се разстройва, в различна степен се нарушава оползотворяването на приетите храни, настъпват смущения в обмяната на веществата и във функцията на жизненоважни органи и системи, като страда целият организъм със загуба на телесна маса, атрофия на мускулатурата, остеопороза, кахексия (бел. на ред. - крайна степен на изтощение на организма) и пр. Няма съмнение, от друга страна, че и тук както при стомашните заболявания за болния орган — тънко или дебело черво, извънредно важни са характерът, видът, качествата на хранителните продукти, от които се изготвя менюто, кулинарната обработка на ястията, режимът на хранене и пр. Това е обяснимо с простия факт на непосредствен контакт, който хранителният хумус (кашичка) осъществява със стените на червата при своето движение в смилателния канал.
Общи изисквания към диетите при чревни заболявания:
Първият най-общ принцип на храненето при заболяванията на червата е изискването за „покой на болния орган". Диетата не трябва да натоварва, обременява или възбужда секреторната и двигателната функция на червата; напротив, храните трябва да са така подбрани, че да улесняват чревните функции и да успокояват възбудената секреция и моторика.

Хранене при анемия

При анемия намаляват броят на червените кръвни клетки и количеството на кръвния пигмент хемоглобин в тях. Хемоглобинът е пигмент в кръвта, който съдържа желязо и който транспортира кислорода от белите дробове към клетките, а въглеродния двуокис придвижва от клетките към белите дробове. Различни причини могат да предизвикат обща анемия: намален внос на желязо с храната, обилна загуба на кръв или продължителни малки кръвоизливи, непълно всмукване на желязото от храната в червата, липса на витамини (В12 и др.).
При анемията поради недостиг на хемоглобин, която е най-честа, първите признаци са умора, физическо безсилие, главоболие,  световъртеж, понякога недостиг на въздух, проблеми със сърдечно-съдовата дейност. Могат да се появят ранички в ъглите на устата, цепене на устните без друга причина, изтъняване и чупливост на ноктите. Бледата кожа невинаги съпътства анемията, това е характерен белег за по-тежки случай на анемичност.
При недостиг на желязо организмът не може да произвежда достатъчно хемоглобин. Повечето жени губят желязо по време на месечния си цикъл, което поражда необходимост от консумация на храни с по-високо съдържание на желязо (Fe).

Диета при подагра

Подаграта е заболяване, което се дължи на нарушена обмяна на пикочната киселина в организма на човека. В повечето случай подаграта се констатира като наследствена, но може да бъде последствие и от бъбречни, кръвни и други заболявания, а също и резултат след прием на някои медикаменти. Установено е, че от подагра значително по-често боледуват мъжете.
В повечето случаи лечението на подаграта е медикаментозно, но основна част в лечебния процес заема и правилният начин на хранене. Целта на една правилна диета е установяването на баланс в обмяната на пикочната киселина. В началото на лечението рязко се ограничава консумацията на сол и животински мазнини. При диагностицирана подагра хранителните продукти, трябва да се разделят на: абсолютно забранени; храни, които се консумират ограничено; и такива, които могат да се консумират свободно.
Забранени продукти
Лекарите съветват напълно да се изключат всички храни, които съдържат високо количество мазнини. Такива са тлъстото месо, тлъстите риби, карантиите, сланината. Не бива да се консумират: черен дроб, бъбреци, мозък, далак, шкембе; консерви – в тях  се използват твърде много сол и мазнина.  Диетата при подагра забранява използването на гъби и гъбен бульон в ястията.

Syndicate content