Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Купен или домашен черен шоколад

Многократно е доказвана ползата от консумацията на черен шоколад, но нови изследвания карат медиците да твърдят, че е много по-добре тъмният шоколад да се приготвя в домашни условия. Особено важно е това по отношение на способността му да влияе върху кожата, а е известно, че той допринася за поддържането на нейната еластичност и младост.
Според Ноела Габриел, автор на изследване за влиянието на шоколада върху кожата, трябва да се избира шоколад с много високо съдържание на антиоксиданти и с ниско съдържание на мазнини. Тя предупреждава, че ако човек е с комбинирана или мазна кожа, шоколадът може да създаде проблеми заради мазнините и кофеина в него.
Специалистите са на мнение, че истински качествен шоколад трудно се намира в магазините, защото съдържанието на какао в него е малко, а мазнините много.
Стефани Уилям, автор на друго изследване, заедно екипа си е провела изследвания с шоколад, в който какаото е 70%, и домашно приготвен шоколад, обогатен с антиоксиданти.
Оказва се, че домашно приготвеният шоколад защитава кожата от ултравиолетовите лъчи, а купеният няма подобни свойства.
Дерматолозите съветват, когато се приготвя домашен шоколад от какаов прах, термичната обработка да е кратка, за да се съхранят антиоксидантите в него.
Ако пък се купува готов шоколад, той да е с 85% какао, за да няма в него преработени растителни мазнини. За жалост захар винаги ще има в шоколада.