Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Колене и тренировки

Времето се затопля, жените искат да свалят някои килограм, натрупан през зимните месеци, и увеличават физическото си натоварване, посещавайки групови тренировки по танци, други тичат из паркове и градини. Всичко това е прекрасно, но за съжаление често се получава и един твърде неприятен момент – болки в коленете. И тренировките спират!
А всичко може да е по-различно, ако се научите да съхранявате коленете си. Дори тренировките ви да са високоинтензивни, можете да избегнете този дискомфорт без особена трудност.
На първо място не започвайте тренировките, без да сте загрели. Особено често грешат в това отношение дамите, които се включват в групи по различни видове танци. Те погрешно смятат, че сам по себе си танцът – степ, народни хора и т.н. е самодостатъчен, но това не е така. Не пренебрегвайте загряването. Отделете няколко минути и ходете с високо вдигнати колене; а после застанете на едно място с леко разкрачени крака и въртете бедрата и коленете в различни посоки. Дори добре тренираните футболисти се грижат за коленните си стави.
Травмите в коленете при много от дамите са резултат и от неправилен подход към тренировъчния процес като цяло. Искаме да отслабнем в бедрата и корема и тренираме само тях – не е правилно. Трябва да се грижите за хармоничното развитие на тялото си и да натоварвате цялата мускулатура. Не подценявайте гърба, раменете, ръцете.
За да съхраните хрущялната тъкан на коленете, трябва да обезпечите нормално движение на лимфата. Ако се занимавате само с кардио дейност, трябва да осигурите 24 часа отдих между тренировките, а ако сте се заели със силови упражнения – 48 часа.
Следваща причина за травми в коленете е рязката промяна в интензивността на тренировките. Ако например сте на интервална кардио тренировка, внимавайте как преминавате към ускорението.
Никога не тренирайте боси. Даже и да сте в дома си и да тренирате върху мекото килимче.
И обувките трябва да са избрани точно за спорта, който упражнявате. Много жени, който посещават школи за народни танци, си позволяват да играят с обувки с висок ток, но помислете, че това е сигурен път към травми, а и не сте в ресторанта, а на тренировка.
Слушайте инструктора си и спазвайте правилната техника на изпълнение за всяко отделно упражнение. Какви грешки се виждат из спортните зали или по алеите на парковете: кой знае защо много жени  решават, че трябва да бягат на пръст, а не на цели ходила; на велоергометъра седалката се сваля много ниско – уж имало по-голямо движение, други пък правят точно обратното – вдигат я много висока, а аргументът е същия. Ако не знаете кое как се прави, питайте инструктора и изпълнявайте точно.
Една от най-грешните тактики е да се тренира с болки в коленете и идеята, че всичко ще се размине от само себе си. По-добре ще е да си дадете почивка, отколкото да се изложите на риска да задълбочите проблема. Не забравяйте, че здравите колене ви осигуряват не само комфорт по време на тренировка, а при всяко едно движение на цялото тяло.