Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Кафе

Мммм, кафе! Колко доре се чувствам от него! Но защо понякога получавам сърцебиене?
Чашката кафе. В повечето случаи тя въздейства добре. Учените са в състояние да обяснят защо е така. Кофеинът блокира веществото аденозин (разширява кръвоносните съдове) в мозъка. Това стимулира нервната система, чувстваме се общо взето по-будни. В същото време кофеинът подтиква подстомашната жлеза да отделя повече инсулин. Това пък кара мозъка да произвежда повече от хормона на щастието серотонин- Стимулиращото въздействие на кофеина се използва в медицината. Много лекарства (като например препаратите срещу астма, болкоуспокояващите, регулаторите на апетита) го съдържат като съставка, за да се даде възможност на пациента да се чувства добре, въпреки своето заболяване.
Защо някои хора понасят повече кафе от други?
В много случаи поносимостта към кофеина се онаследява. Другата причина е в теглото. Едрите и дебели хора трудно биха усетили особена промяна в състоянието си от една чашка кафе поради по-голямата си маса за разлика от по-мършавите си събратя.
Възможно ли е да получа сърцебиене от кафето?
При нормални обстоятелства - само ако изпием прекалено голямо количество. Научните изследвания на Харвардския институт по здравеопазване доказват, че две чаши кафе на ден не са в състояние да повлияят на сърдечния ритъм. Следователно, не могат да предизвикат усилено сърцебиене. И влиянието на кафето върху кръвното налягане бе непрекъснато надценявано в миналото. То се покачва само с пет до десет милиметра от живачния стълб. Това означава - точно толкова, колкото се повишава, докато съвсем здрав човек става от стола.
Твърди се, че кафето повишава съдържанието на холестерина в кръвта. Вярно ли е?
Всичко зависи от начина, по който е приготвено кафето. Холандски изследователи установиха: хората, които филтрират кафето си или пият нескафе, не претърпяват промени на кръвната си картина. Съвсем друго е положението, ако варите кафето си.
Какво още трябва да се знае за кафето?
То е враг на калция. Този, който го пие редовно, ще претърпи в напреднала възраст повече счупвания на кости. Сигурен признак за остеопороза (намаляване на калция в костите). Поради това трябва да се придържате непрекъснато към добре уравновесено и богато на калций хранене. Хапвайте си редовно сирене, кисело мляко, пийте прясно мляко.