Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Кардио тренировки за отслабване

Много хора разбират, че отслабването не е лесна работа и са готови успоредно с диетата да бягат, да карат велоергометър, да ползват гребен тренажор. Всичко това е кардио дейност и наистина чрез подобен род занимания теглото може да бъде понижено значително, но е нужно да не се допускат някои грешки, за да не отидат усилията напразно, а човекът да се отчае, че въпреки тях не постига целта си.
Даже професионалистите спорят относно методиката на кардио тренировките, като всеки защитава с достатъчно факти своята теория. В този материал ще посочим някои грешки, за които експертите са постигнали съгласие:

1. Продължителна тренировка с ниска интензивност
Докато вашият пулс не достигне 60-80% от максималния, вие ще тренирате с минимална ефективност. Една от най-ефективните е интервалната кардио тренировка.
Пример: 1 минута максимално ускорявате, 2 минути се движите с умерено темпо. Това ви позволява да ускорите метаболизма и да горите калории няколко часа след тренировката.

2. Неправилен избор на натоварването, когато използвате кардио тренажори
Имайте предвид, че съвременните уреди могат да определят точното натоварване за вас, ако им зададете възраст, ръст и тегло. Теглото трябва да бъде измерено сутрин, преди да сте закусили.

3. Бързане с надежда да се изгорят повече мазнини
Ако целта ви е изгаряне на мазнини, имайте предвид, че този процес ще започне 15-20 минути след началото на тренировката.
Ако искате да ускорите този процес, можете да направите следното: първо 2 минути разгряване  - неголяма интензивност; после 10 минути – средна интензивност; отново 2 минути – по-слабо натоварване; следват 5 минути с максимална интензивност; после 5 минути средно натоварване и накрая 2 минути ниска интензивност. Общо – 26 минути.
Може да ви с вижда сложно, но се свиква.
В случая можете да определите какво значи за вас  максимална интензивност така – решавате на какъв уред ще правите кардио и се движите с максимално темпо 5 минути. За всеки индивид това е различно. За самите вас това ще бъде променлива величина с оглед собствената ви тренираност след време.

4. Приемане преди тренировка на въглехидрати или добавки на въглехидратна основа
Голяма грешка! Организмът ще използва приетото за енергия, а вие ще се чудите защо не отслабвате.

5. Тренировка гладен стомах
Дали е нужно да се мъчите? Мнозина мислят, че така ще изгорят повече мазнини.  
Диетолозите от Спортната клиника в гр. Риверсайд (Калифорния, САЩ) са категорични, че не си струва да се мъчите - достатъчно е да не се храните 45-60 минути до тренировката. Това е свързано с факта, че на въглехидратите им е нужен 1 час, за да бъдат усвоени.

6. Колкото повече пот, толкова повече калории се горят
Въобще не се заблуждавайте! Просто обезводнявате организма си.
Забравете увиването с найлони, обличането на няколко ката анцузи и т.н. Нека тялото диша свободно, а ако проведете правилно тренировките си, които трябва да са 4-5 пъти седмично, резултатите няма да закъснеят.