Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Кардио за отслабване – без грешки

Кардио тренировката за отслабване с право се смята от мнозина за най-ефективния метод, чрез който може да се намали теглото. Това е така, защото чрез кардио могат да се изразходват излишните калории, да се създаде енергиен дефицит, да се укрепи сърдечно-съдовата система, да се осигури бодрост и жизненост на целия организъм.
Има случай обаче, когато кардио тренировките не дават желания резултат. Причините най-често се коренят в грешки, които допускат трениращите.
Дали ще предпочетете интензивно ходене или бягане (на пътека включително), вие разчитате на собствените си сили. И за да се избавят от омразните килограми, начинаещите започват първо с бягане, като при това не умеят да дозират натоварването. Резултатът обикновено е плачевен – уморени от бягането, те неосъзнато се опитват да компенсират загубата – или преяждат, или уж спазвайки диета, си позволяват да увеличат малко порциите, а понякога похапват повече плодове, мислейки си, че те са позволени в неограничени количества. Процесът на отслабване се забавя. Понякога се стига и до смешния извод „Няма полза от кардио тренировки.”
А всъщност просто не бива да се допуска претоварване. Трябва да се избере такова натоварване, при което пулсът да е 130-140 удара в минута и да се тренира с такава интензивност месец-два. След това да се увеличи малко скоростта или дистанцията. И не бързайте – започнете с ходене, за да не страдате от „вълчи апетит” след бягането, а постепенно ще преминете към него.
Друга грешка е неразумно приложеното правило „Не ям 2 часа след тренировка.” Да помислим – бягате сутринта на гладен стомах и чакате заветните 2 часа без закуска. Какво става – забавена обмяна на веществата. Минават 2-та часа и няма гаранция, че порцията няма да е увеличена. Стратегията явно е грешна. Можете да ядете след кардиото, важно е да приемете пълноценни белтъчини и влакнини, а не прости въглехидрати. Консумирайте извара, яйце със зеленчуци, дори малко пилешки гърди със зеленчуци.
Ако ходите на аеробика или танци, не си мислете, че тези тренировки ускоряват метаболизма и не си позволявайте в дните за почивка да увеличавате калориите. Този принцип за ускорения метаболизъм се отнася само за високоинтензивни интервални тренировки и силови тренировки. Обичайните аеробни тренировки като латино танци, степ, аероданс, зумба и др. увеличават енергозагубите само в деня на тренировките. Така че, когато денят е за почивка, не похапвайте повече.
Грешка на танцьорите може да бъде и прекалено дългата тренировка. В резултат на претренираност се появяват умора, травми, забавяне на метаболизма. По-добре ще е при наличие на достатъчно време да се комбинират аеробните натоварвания със силови тренировки, стречинг, йога. Така няма да се претовари организма, а и ще се избягнат травми на ставите. Разнообразието в емоционален план също ще е плюс.