Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Каланетика

Каланетиката – спорт, практикуван основно от жени, ритмичен, не много натоварващ и все пак оказващ видим ефект върху фигурата на всяко сериозно заело се с това момиче.
Каланетика -  съчетание от упражнения за развиване на сила и гъвкавост, активизиращи отделните мускулни групи чрез фини и прецизни движения.
При това упражненията са лесни за усвояване. Изпълняват се на приятна музика, за да се чувствате релаксирани, тонизирани и способни да се съсредоточите. Времето за тренировка е и време за психическа релаксация.
Създателка на каланетиката  е Калан Пинкни. Откриването на каланетиката за създателката й е било стратегия на оцеляване.
Лекарите й предричали болки в гръбнака и няколко неприятни операции на коленете. Тъй като болките в гърба упорито не преминавали, се принудила сама да измисли лечение за себе си.
За начало решила да използва начина на движение, научен от балета. Установила, че минимална промяна в позицията може да премахне болките.
Каланетиката е подходяща както за млади така и за възрастни хора. Всички, включително и тези, които са напълно схванати, ще се научат да контролират тялото си, макар и с известни усилия в началото. Отпускането на мускулите е едно от основните неща в Каланетиката, така се активират по-дълбоко разположените мускулни пластове, премахва се натиска върху долната част на гърба и се избягват травми. В Каланетиката се натоварва минимално кръста и гръбначния стълб. Като изпъвате гръбначния стълб и тренирате подържащите го мускули, натиска върху гърба се смекчава, а разтягането на гръбнака подобрява стойката.