Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

И ароматът на шоколад ни влияе

Много пъти се е коментирало за влиянието на шоколада върху човешкия организъм - дали трябва да се консумира, колко и т. н. Белгийски изследователи са открили нещо ново за този така желан от всички продукт.
В книжарница те поставили ароматизатори с мирис на шоколад, за да установят как този аромат влияе на клиентите. В продължение на 10 дни било закупено рекордно количество книги, но само от две основни тематики - любовни романи и кулинария.
Ръководителят на екипа учени от Университета на гр. Хаселат смята, че ароматът на шоколад подтиква хората да се отпускат, да се чувстват по-романтично настроени. Изследователите забелязали още, че хората влизали в книжарница или се спирали пред щандове за книги 3,5 пъти по-често, отколкото когато се разнасял друг аромат, макар и също толкова приятен. Покупките на любовни романи и кулинарни книги се увеличили 6 пъти за съответните наблюдавани обекти.
Наблюдавани било още едно явление - в няколко често посещавани сайта споделените любовни истории и рецепти нараснали средно с 40%.