Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Изключваща диета

Има заболявания като алергии, запек и други неразположения, при които се налага да се проведе така наречената изключваща диета.
Целта на изключващата диета е да се провери към кои храни и напитки индивидът е чувствителен и усложняват заболяването.
Основният принцип е  определени храни и напитки да бъдат изключени изцяло от храната за определен период. Реакциите на организма се наблюдават внимателно и е правилно да бъдат записвани в дневник. Трябва да се изключва само по една храна и да се изчакат минимум пет дни за резултатите.
При алергия се започва с храна, за която имате подозрения, че създава проблеми. Ако не са възникнали съмнения за негативно въздействие на определена храна, се започва с изключването на храни, за които се знае, че са алергени. Това най-често са млечните продукти. По-честота на алергични реакции следват яйцата, морските дарове. Силни алергени са  пшеницата, овесът и ечемикът заради глутена. Към силно алергизиращите храни спадат и цитрусовите плодове, доматите, какаото, шоколада, някои ядки и др.
След 7 дни включете отново изключената храна в менюто си и наблюдавайте внимателно за реакция през следващите 24 часа. Ако не се появи отрицателно въздействие, опитайте с друга храна.
Помнете, че никога не трябва да изключвате цяла група храни: белтъчини, въглехидрати, зърнени храни и т.н. Това ще доведе до небалансирано хранене. Възможно е да се изключи цяла група, но само по препоръка на квалифициран диетолог. Редно е той да наблюдава как реагира организмът и да контролира времето на изключване след задълбочена преценка на резултатите.
Не се провежда изключваща диета при малки деца или стари болни хора, ако такава не е препоръчана от специалист.
При хронична констипация (запек) се процедира по същия начин, като се изключват храни, които съдействат за усложняване на проблема.