Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Извара или кисело мляко

Според най-новите изследвания средната дневна норма на белтъчини, които трябва да приемат мъжете дневно е от 65 до 117 грама, а за жените нормата е от 58 до 87 грама. Голяма част от нужните белтъчини могат да се набавят от млечни храни, още повече че специалистите по хранене съветват три пъти дневно да се консумират млечни изделия, като кисело мляко, извара, сирене. Те ще осигурят на организма значително количество калций, необходимите млечно кисели бактерии, нужни за добро храносмилане, и естествено белтъчини.
Ако се чудите кой от най-полезните млечни продукти  - кисело мляко или извара - да предпочетете, помислете върху следните данни:

1. При положение, че целите да приемете повече белтъчини, трябва да изберете изварата.
В 100 грама извара се съдържат около 20 г белтъчини, а в 100 грама кисело мляко – около 2 г белтък.

2. Ако искате да нормализирате микрофлората на червата, а като последица да свалите и някой килограм, трябва да изберете киселото мляко. Предпочитайте обаче натурално.

3. Целите ли да приемете повече калций и фосфор – отдайте предпочитанието си на изварата.

4. При желанието по-дълго да се чувствате сити няма какво да се чудите – изборът категорично трябва да е извара.
И тук е мястото да подсетим тези, които искат да отслабват, че тактиката да пият айран или кисело мляко за пиене с цел да утолят чувството за глад, е погрешна. Диетолозите отдавна са доказали, че много често последицата от тази тактика е желанието да похапнем нещо. Поне при голяма част от хората мозъкът не приема, че това е пълноценна храна.

5. Ако страдате от стомашни киселини, трябва да изберете киселото мляко. Изварата много често предизвиква стомашни киселини, особено когато е обезмаслена.