Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Затлъстяването не е неизбежно

Няма човек, който да не се е замислял кои са причините за затлъстяването, особено ако вече е качил някой килограм под форма на мазнини. Защото натрупването на мускулна маса си е друго нещо, често твърде желано от мъжете предимно. И понякога се оправдаваме с генетиката си, друг път стигаме до по-верни изводи – неправилен начин на хранене, малко движение и т. н. Истината е, че причините най-често са комплексни. В настоящата статия ще посочим някои от тях.
Една от основните причини за затлъстяването е седящият начин на живот, който по същество е ниска физическа активност като цяло. Дори да ходите един-два пъти седмично на тренировка, ако в останалото време – на работа, в дома, по време на ежедневно пътуване – сте често седнали, значи вие водите живот с ниска двигателна активност. Помислете дали не можете да отивате на работа пеша вместо с автобуса, където обикновено се стремите да седнете. Дали не можете да се откажете от ползването на автомобила си, който и без това трудно паркирате поради липса на място.
Не забравяйте, че физическата активност е необходима на организма ви не като „горелка” за калории, а за цялостното ви здраве в най-широкия смисъл на думата. Щом работният ви график налага да работите седнали, увеличете целево тренировките си. Да напомним, че разходките ще подобрят и вашата стойка, ще ви помогнат да се разтоварите от стреса; кросовете ще ви помогнат да нормализирате нивата на кръвната захар; силовите упражнения ще повишат вашата издръжливост, ще стегнат мускулатурата. Още много ползи от активното спортуване могат да се изтъкнат, но по-важно е да бъдете убедени, че трябва да се движите достатъчно. И не само да бъдете убедени, а и да започнете да правите това редовно.
Втората причина за натрупването на мазнини са лошите хранителни навици. Мнозина твърдят, че ядат малко и въпреки това натрупват мазнини, особено в коремната област.
Не става въпрос само за количеството храна, което също е фактор, а за лоши хранителни навици. Ако от детството е запазен навика сутрин да се хапне нещо сладко, а вечер, когато се събере семейството, да се яде обилно, няма защо да се чудите, че складирате мазнини по тялото си. Понякога дори не се впечатляваме от някои неправилни по отношение на храненето си навици. Например, мнозина избягват да консумират хляб, но с удоволствие похапват вафли, бисквити, бонбони по всяко време на деня. Мисълта, че една кифличка няма да навреди, може да се окаже твърде добра да се оправдаем пред себе си, но и твърде опасна, ако се превърне в ежедневно оправдание за човека, който работи по цял ден в офиса, качва се на автомобила си и прибирайки се у дома, бърза да седне на трапезата, защото цял ден „не е ял нищо”. А между другото вместо да се отказваме от хляба, ще е много по-добре да се замисляме колко захар консумираме дневно.  Това е хранителният продукт, който според много изследвания е причина за затлъстяване и диабет от втори тип при голям процент хора. Не трябва да се броят само лъжичките захар към кафето. Не забравяйте, че в много храни има добавени различни подсладители, които далече не са по-безопасни от захарта.
Вярата в митове по отношение на отслабването също е една от причините за затлъстяване. Често се чуват твърде странни твърдения, като например това, че приетите сутрин калории изгарят по-бързо. Наистина ли вярвате, че ако закусите с две парчета баклава, обилно напоени със захарен сироп, и седнете 3-4 часа зад бюрото, ще изгорите бързо тези „сутрешни”  калории! Митовете могат само да ви навредят и вместо да помните, че е важно какво и колко ядете, да се поддадете на някакви фикс идеи.
Едно от най-опасните неща за всеки, който се бори с наднормените килограми, е доверието във вълшебното хапче.  Не приемайте на доверие нито рекламите, твърдящи, че без усилия можете да се сдобиете с мечтаната елегантна фигура, нито разказите на хора, които свалили по 15-20, че и повече килограма, приемайки определени добавки или медикаменти. Няма съмнение, че има хранителни добавки, които могат да подпомогнат безопасно изчистването на мазните от тялото ви, но винаги на преден план ще бъдат две неща - храненето и физическата активност.
Вече е есен, следват зимните месеци и много хора вече се сещат, че най-вероятно ще качат килограми, ще увеличат обиколката на талията си или че поне така се е случило миналата година. Не е задължително да се случи и тази, стига да се придържаме към някои прости правила.