Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Един ден гладуване на месец

Отдавна учените са заявили мнението си, че гладуването с цел отслабване може да има обратния ефект. Дори да се намали теглото, трудно може да се запази постигнатото, ако то е с цената на гладуване. Това обаче не означава, че специалистите по хранене категорично отричат гладуването като полезно. Американски специалисти са стигнали до извода, че ако веднъж месечно се пристъпи към еднодневно гладуване, това води до положителен стрес за организма.
Еднократното еднодневно гладуване в рамките на 30 дни по същество се явява благодатна почивка за храносмилателната система и следователно за целия организъм.
В проведено изследване са наблюдавани хора, които не са консумирали храна всеки първи понеделник от месеца. Специалистите са приели деня за гладуване да е понеделник, защото по подразбиране в почивните дни повечето хора похапват по-обилно. Изводите сочат, че макар и еднодневна тази почивка от приемане на храна понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%, а астматиците започват да получават много по-рядко.
Според учените такъв вид стрес за организма не може да има отрицателен ефект като цяло. Той даже активизира имунитета и намалява риска от онкологични заболявания.
Голяма част от специалистите са на мнение, че дори не е задължително да се гладува целия ден, за да се мобилизират защитните сили на организма. Отказа от вечеря или закуска е достатъчен за тази цел.
Важно е обаче да не се прибягва до често гладуване или пропускане на основно хранене. Не по-малко значение има  редовността на такъв подход, като добре се прецени за отделния човек кой ден е удобен от гледна точка на личната му натовареност през месеца.
По един въпрос специалистите са единодушни - в деня, предназначен за разтоварващо гладуване, трябва да се пие достатъчно количество вода, и то редовно в рамките на 24-те часа.