Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Душ Шарко

Ако не сте посещавали SPA център и не знаете какво означава понятието „Душ Шарко”, трябва да разберете, че това по същество е струен душ, който е измислен от френския невропатолог и психиатър Жан-Мартен Шарко. Той работи на база „ударна” струя вода. Всъщност са нужни две струи – гореща вода до около 35-40 градуса и струя хладка вода (около 15-20 градуса). Подобен контраст дава отличен терапевтичен ефект, увеличавайки притока на кръв към всички органи.
Процедурите се провеждат от разстояние 3-5 метра в подходящо за целта помещение. Използва се морска , минерална, или мека водопроводна вода, която е обогатена с минерални вещества. Действието на душа започва с вентилираща струя вода, с която се облива първо цялото тяло  в гръб, а после отпред. След това с компактна струя се преминава непосредствено към воден масаж на отделни проблемни зони, като се изключват области като сърцето, млечните жлези, скротума. Процедурата завършва с вентилираща струя и обливане на цялото тяло.
Процедурите се провеждат един час преди или два часа след хранене. Продължителността им е 10-15 минути. Следва нанасяне на овлажняващ кожата препарат и почивка в рамките на 20-30 минути. Важен фактор е и приемът на минерална вода, сокове, билкови отвари.
Процедурите  с душ Шарко подпомагат изхвърлянето на шлаките, оказват общоукрепващо и седативно въздействие, тонизират тялото. Те имат стимулиращо въздействие на кръвоносната и лимфната система, подобряват кръвообращението, стимулират обмяната на веществата. При затлъстяване в съчетание с нискокалорична диета  дават отлични резултати.
С медицински цели могат да бъдат назначени подобни процедури при нервни заболявания, при проблеми на опорно-двигателния апарат и др. Душът може да се прилага и профилактично след физически натоварвания с цел да се отпусне мускулатурата. В такъв случай е добре да се съчетае с подходящ спортен масаж.
Естествено е да има и противопоказания за използване на душа и те са при: високо артериално налягане, хипертонични кризи, онкологични заболявания, тежки хронически и сърдечно-съдови заболявания, респираторни и кожни заболявания, епилепсия, тежки травми, бременност.
Желателно е подобен душ да не се използва самостоятелно без намесата на специалист, който да прецени колко процедури са необходими, каква точно да е температурата на водата, каква да е продължителността на манипулацията и кои точно области да бъдат обработвани.