Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Да се справим с „нощния” глад

Ако вече сте забелязали, че вечер непрекъснато обикаляте около хладилника и похапвате нещо, помислете на първо място защо го правите. Според специалистите по хранене няколко са основните причини, които могат да предизвикат така наречения нощен глад.
На първо място това може да бъде някакво заболяване на стомашно-чревния тракт. При съмнения за язва на стомаха или друго заболяване, посетете лекар и проверете дали наистина имате здравословен проблем. Ако той е наличен, обсъдете с лекаря как да се лекувате и да преодолеете вечерния си апетит
На второ място диетолозите поставят различните недобре обмислени диети. И това не е чудно, защото вашият организъм упоритo търси начини да се снабди с енергия, ако вие сте на нискокалорична диета или ядете, колкото да не умрете от глад. И трябва да знаете, че в повечето случай организмът печели битката в крайна сметка.
На трето място е една малко смешна, но често изтъквана причина – липсата на време за пълноценно хранене през деня. След забързания дневен ритъм точно когато човек се поотпусне и решава да почине, започва да го преследва неутолим глад. Така че по-добре ще бъде да намерите малко време за един пълноценен обяд вместо сами да си вгорчавате живота, поддавайки се на идеята, че сте толкова заети.
На четвърто място е поставена една чисто психологическа причина. Това е самотата. Тук обаче става дума за „емоционален” глад. Каквото и да изядете, няма да запълните емоционалната празнота, а само ще се залъгвате временно.
Не бива да се подминава и навика да се яде много. Ако през деня похапвате обилно, това ще правите и вечер. Просто сте си създали вреден навик.
Много от диетолозите вече заявяват, че няма нищо лошо да се яде късно вечер. Часът зависи от индивидуалния начин на живот. Важно е това да е естествен апетит. Важно е какво и колко се яде.
Не трябва да се забравя, че сигналът за засищане в мозъка настъпва след близо 20 минути, а захарта в кръвта се повишава за около 10-тина минути след ядене. Според Уилям Похлебкин, виден специалист по хранене, за тези 10 минути може да се изяде твърде много излишна храна, тъй като човек консумира твърде бързо всичко вечер, когато го преследва нощният глад. Докато осъзнае, че се е заситил, вече е късно.
Специалистите съветват;
Човек трябва да се приучи да яде през деня поне три пъти.
Да се помни, че няма забранени продукти, но те не бива да надхвърлят 10% от общия обем приета храна. Щом ви се хапва торта, хапнете, но едно парче и е желателно това да стане преди обяд, а не вечер.
Пийте вода. Понякога човек е измъчван от жажда вечер, а не от глад. Пийте на глътки хладка, но не и студена вода.
Опитайте да замените храната с течност, например чаша мляко с канела с куркума или джинджифил на прах.
Почистете много добре зъбите си.  Ако използвате ментова паста, доста дълго няма да имате желание за ядене.
Намерете си занимание – интересно, ангажиращо мислите ви, пък и ръцете. Може да не се сетите за храна, ако сте ангажирали мозъка си.
Ако самотата ви подтиква към хладилника, обадете се на приятел, а докато си говорите, пийте на глътки вода или мляко с мед или канела.