Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Да се противопоставим на студа

Времето е студено и всеки оцелява при ниските температури, както може. Има все пак някои основни неща, които трябва да знаем.
Естествено е да напомним правилата за облеклото: обличайте се на слоеве, не носете тесни дрехи, предпочитайте естествените материи, носете шапка. Пазете краката топли, а това значи  да обувате подходящи чорапи и обувки, да ползвате допълнителни стелки.
Важен момент е ползването на горещи напитки с цел загряване на тялото.
Помнете, че чаят, особено липовият, джинджифиловият, както и много други, не бива да се пие непосредствено преди излизането на студено. Чаят има потогонно действие, а това означава, че на повърхността на кожата се отделя влага. Когато излезете на студа, независимо от облеклото, скоростта на охлаждане се повишава. Пийте чай, когато вече сте навън – така ще се стоплите, без да има отделяне на пот. Ако сте изстинали навън и се прибирате за по-дълго на топло, естествено е да изпиете един топъл чай, но не и много горещ.
Лекарите дават още един съвет – хранете се правилно. Когато се готвите да излезете за по-дълго навън или вече сте измръзнали, яжте месо. Месото се смята за най-загряващата храна. То повишава скоростта на обмяната на веществата с 40%.
Отварата от овес е незаменим помощник в студени дни, защото подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Можете да я направите твърде приятна за пиене, ако в литър вода варите за 30-35 минути половин чаша овесени зърна, а към тях добавите сушени плодове. Напитката се приготвя вечер, на сутринта се прецежда и се пие през деня. Няма нужда от подслаждане.
Като профилактика срещу бързо изстиване на тялото, когато сме навън, лекарите съветват да се движим с походката на клоуна. Това означава с малки крачки и със стъпки: пета-пръсти. Така ще се активизира работата на мускулите на прасците, които действат като помпа, тъй като изтласкват венозната кръв нагоре и подпомагат артериалната кръв да се спусне и до най-малките капиляри.