Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Давайте на детето шоколад

Едно интересно изследване на испанските учени дава възможност на подрастващите да спечелят битката за голямото лакомство - шоколада.
Според внимателните анализи на испанските медици и специалисти по хранене децата, които редовно употребяват шоколад, имат много по-малко мазнини и по-малка обиколка на талията.
Около 1500 подрастващи на възраст от 12 до 17 години по молба на специалистите поели ангажимент веднъж на ден да отговарят на въпроси за начина си на хранене.  Подрастващите трябвало да записват всичко, което изяждали през денонощието. Едновременно с това бил проведен експеримент, при които се измервали теглото и обема на физическата активност на анкетираните.
Анализирайки данните, учените забелязали  явна връзка между консумацията на шоколад и теглото на подрастващите. И това, което е по-забележително, тези които ядели шоколад редовно не увеличавали теглото си, независимо от приема на въглехидрати. Шоколадът оказва според учените положително влияние върху умствената и физическата активност на младите хора.
По същество изводите на испанските специалисти не са ново откритие, но те потвърждават, че умерената консумация, особено на тъмен шоколад, е полезна.